Fiziki Yönetim Kurulu Toplantılarına İki Alternatif: Elden Dolaştırma Yöntemi ve Elektronik Toplantılar
Giriş
Tüm dünyanın Covid-19 salgınıyla mücadele ettiği, sokağa çıkma yasaklarının ve fiziksel temas kısıtlamalarının getirildiği günümüzde, şirket yönetimlerinin ve hızlı karar alma süreçlerinin olumsuz etkilenmemesi gerekirken aynı zamanda bu süreçlere katılımın yönetim kurulu üyelerinin sağlığına karşı bir tehdit oluşturmaması gerekir. Bu amaçla, fiziki yönetim kurulu toplantıları yerine iki alternatif metottan yararlanılabilir. Bu metotlardan ilki toplantı yapmaksızın karar almaya olanak sağlayan elden dolaştırma yöntemi, diğeri ise dijital çağın ve çok uluslu şirketlerin yönetimsel bir gerekliliği olarak ortaya çıkmış olan yönetim kurulu toplantılarının sanal ortam üzerinden yürütülmesine olanak sağlayan elektronik yönetim kurulu sistemidir. Bu makalede, bu iki yöntem uyarınca yönetim kurulunun fiziken toplanmadan nasıl hukuken geçerli kararlar alabileceği incelenir.
Elden Dolaştırma Yöntemi
Fiziki yönetim kurulu toplantılarının ilk ve en kolay alternatifi, yönetim kurulu kararlarının elden dolaştırma yöntemi ile alınmasıdır. İstisnai bir karar alma yöntemi olarak belirlenen elden dolaştırma yöntemi, 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu (“TTK”) m. 390/4’te düzenlenir. Buna göre, yönetim kurulu üyelerinden hiçbirinin toplantı yapılması isteminde bulunmaması halinde, üyelerden biri belirli bir konuda, yönetim kurulu kararı şeklinde yazılmış bir öneride bulunabilir. Bu yazılı öneri tüm yönetim kurulu üyelerine iletilir, üye tamsayısının çoğunluğu tarafından yazılı olarak kabul edilir ve üyelerin imzalarını içerir şekilde yönetim kurulu karar defterine yapıştırılır ise, öneri geçerli bir yönetim kurulu kararına dönüşür.
Yönetim kurulu üyeleri söz konusu öneriyi kendi aralarında video konferans veya telefon yoluyla istişare edebilirler. Bununla birlikte, elden dolaştırma yöntemini uygulayarak geçerli yönetim kurulu kararı alınabilmesi için, hiçbir üyenin toplantı yapılması talebinde bulunmaması gerekir. Üyelerden birinin bile toplantı yapılması talebinde bulunması halinde, bu yöntem kullanılarak karar alınamaz.
Elden dolaştırma yönteminde, tüm yönetim kurulu üyelerinin yönetim kurulu kararına atacakları imzaların aynı kağıtta bulunmasına da gerek yoktur. Öneride bulunan yönetim kurulu üyesinin yönetim kurulu kararı şeklinde hazırladığı metin, diğer yönetim kurulu üyeleri tarafından bulundukları ortamda basılarak imzalanabilir. Ayrıca, önerinin elektronik ortamda yönetim kurulu yapılmasına olanak sağlayan elektronik toplantı sisteminde yer alması şartıyla, elektronik toplantı sistemi üzerinden güvenli elektronik imza ile de imzalanabilir. Bununla birlikte, imzalı kağıtların her birinin toplanarak yönetim kurulu karar defterine yapıştırılması geçerlilik şartıdır.
Elektronik Yönetim Kurulu Toplantıları
Fiziki yönetim kurulu toplantılarına bir diğer alternatif ise yönetim kurulu toplantılarının elektronik ortamda yapılmasıdır. Elektronik yönetim kurulu toplantısı sayesinde yönetim kurulu üyeleri dünyanın herhangi bir yerinden yönetim kurulu toplantısına katılabileceği gibi fiziki olarak yapılan yönetim kurulu toplantısına birtakım üyelerin elektronik ortamda katılması da mümkündür.
Kanuni dayanağı TTK m. 1527/2 olan elektronik yönetim kurulu toplantısı sisteminin usul ve esasları Ticaret Şirketlerinde Anonim Şirket Genel Kurulları Dışında Elektronik Ortamda Yapılacak Kurullar Hakkında Tebliğ’de[1] (“Tebliğ”) düzenlenir. Şirketlerin TTK ve Tebliğ’de yer alan şart ve koşulları yerine getirmelerinin ve toplantı yapmaya olanak sağlayan elektronik toplantı sistemini (“Elektronik Toplantı Sistemi”) kurmalarının ardından, yönetim kurulu toplantıları elektronik ortamda yapılabilir.
Şirketin Yükümlülükleri
Elektronik ortamda yönetim kurulu toplantısı yapmak isteyen şirketin şu adımları tamamlaması gerekir:
- Şirket esas sözleşmesinde, elektronik yönetim kurulu toplantılarının yapılmasına olanak sağlayan aşağıdaki hükmün yer alması zorunludur. Aksi halde, şirket yönetim kurulu toplantılarını elektronik ortamda yapamaz. Şirketin mevcut esas sözleşmesinde bu hükmün yer almadığı hallerde, şirket genel kurulunun toplanarak esas sözleşmenin tadil edilerek bu hükmün eklenmesine karar vermesi gerekir.
“Şirketin yönetim kurulu toplantısına katılma hakkına sahip olanlar bu toplantılara, Türk Ticaret Kanununun 1527. maddesi uyarınca elektronik ortamda da katılabilir. Şirket, Ticaret Şirketlerinde Anonim Şirket Genel Kurulları Dışında Elektronik Ortamda Yapılacak Kurullar Hakkında Tebliğ hükümleri uyarınca hak sahiplerinin bu toplantılara elektronik ortamda katılmalarına ve oy vermelerine imkan tanıyacak Elektronik Toplantı Sistemini kurabileceği gibi bu amaç için oluşturulmuş sistemlerden de hizmet satın alabilir. Yapılacak toplantılarda şirket sözleşmesinin bu hükmü uyarınca kurulmuş olan sistem üzerinden veya destek hizmeti alınacak sistem üzerinden hak sahiplerinin ilgili mevzuatta belirtilen haklarını Tebliğ hükümlerinde belirtilen çerçevede kullanabilmesi sağlanır.”
Bununla birlikte, Ticaret Bakanlığı Covid-19 salgının yayılmasının önlenmesi amacıyla 20 Mart 2020 tarihinde bir duyuru yayımlamıştır. Bu duyuru ile, mevcut esas sözleşmesinde elektronik ortamda toplantı yapılmasına imkan sağlayan hüküm bulunmayan şirketlerin, bu dönemde gerçekleştirmeyi planladıkları yönetim kurulu toplantılarını elektronik ortamda yapabilmeleri için Merkezi Kayıt Kuruluşu Anonim Şirketi’nden destek hizmeti alarak Elektronik Yönetim Kurulu Sistemi[2] üzerinden yapabilecekleri, ilgili esas sözleşme değişikliğinin ise bundan sonra yapılacak ilk genel kurul toplantısında gerçekleştirilebileceği belirtilmiştir.[3]
- Yönetim kurulu toplantısının elektronik ortamda yapılabilmesi için şirketin çoklu ses ve görüntü aktarımına olanak sağlayan, yönetim kurulu üyelerin görüş ve önerilerini bildirebilecekleri, oy kullanabilecekleri ve kararları güvenli elektronik imza ile imzalayabilecekleri bir toplantı sistemini kurması gerekir. Şirket bu amaca yönelik bir internet sitesine kendisi sahip olabileceği gibi, bu konuda bir bilişim sisteminden destek hizmeti de alabilir. Örneğin, yukarıda da belirtildiği gibi, Merkezi Kayıt Kuruluşu Anonim Şirketi’nin elektronik yönetim kurulu yapılmasına olanak sağlayan “Elektronik Yönetim Kurulu Sistemi” adlı bir bilişim sistemi bulunmaktadır.
- Kurulumun ardından şirket, Elektronik Toplantı Sistemi’nin TTK ve Tebliğ hükümlerine uygunluğunu, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK), Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu veya bünyesinde asgari CISA sertifikası bulunan personele sahip ve denetim yapmaya yetkilendirilmiş şirketlere bir teknik rapor hazırlatarak tespit ettirir. Bu kurumlar tarafından düzenlenecek teknik raporu şirket ilgili ticaret sicili müdürlüğüne tescil ve ilan ettirir. [4] Elektronik Toplantı Sistemi, Tebliğ m. 15’te düzenlenen güvenlik kriterlerine ve teknik özelliklere[5] sahip olmalıdır.
- Şirket, elektronik ortamda oy kullanımı, görüntü ve ses naklinin yapılabilmesi için, hem toplantının yapıldığı yerde hem de yönetim kurulu üyesinin fiilen bulunduğu yerde bilgisayar temin etmek, internet bağlantısını kurmak, bilgisayarda web kamerası, ses kartı, mikrofon ve en önemlisi toplantı tarzı bir müzakere ve tartışmanın gerektirdiği sağlam bir yazılımı çalışır durumda tutmak gibi gerekli teknik hazırlıkları yapmakla yükümlüdür.[6]
- Elektronik Toplantı Sistemi’ne ilişkin kullanım koşulları şirketin internet sitesinde yayımlanır.
- Şirket, Elektronik Toplantı Sistemi’nde yapılan tüm işlemlere ilişkin kayıtları ve toplantıya elektronik ortamda katılan yönetim kurulu üyelerinin kimlik bilgilerini, elektronik ortamda, bunların gizlilik ve bütünlüklerini de sağlayarak on (10) yıl süreyle saklar.
Elektronik Yönetim Kurulu Toplantısının İşleyişi
Tebliğ’in 9. maddesine göre, elektronik yönetim kurulu toplantısının işleyişi şu şekildedir:
- Yönetim kurulu toplantısına çağrı ile birlikte elektronik ortamda toplantıya katılma ve oy kullanmaya ilişkin bilgi ve belgeler şirketin internet sitesinde erişime hazır bulundurulur.
- Toplantıya elektronik ortamda katılmak isteyen yönetim kurulu üyesi, şirketin internet sitesinde bulundurulacak elektronik ortamda toplantıya katılma talepnamesini, toplantı tarihinden bir (1) gün öncesine kadar güvenli elektronik imza ile imzalayarak şirketin kayıtlı elektronik posta (“KEP”) hesabına iletir. Yönetim kurulu üyesinin elektronik ortamda toplantıya katılması başkanın veya diğer üyelerinin iznine bağlı değildir; üyenin elektronik ortamda toplantıya katılacağını bildirmesi yeterlidir.[7]
- Şirket, iletilen katılma talepnamelerini aldıktan sonra elektronik katılacak yönetim kurulu üyesinin Elektronik Toplantı Sistemi’ne erişimi için gerekli tanımlamaları yapar ve üyenin KEP hesabına bu durumu bildirir.
- Elektronik Toplantı Sistemi, yönetim kurulu toplantısından bir (1) saat önce erişime açılır.
- Yönetim kurulu üyesi, güvenli elektronik imzasını kullanarak sisteme giriş yapar.
- Yönetim kurulu üyesi, gündeme ilişkin görüşlerini Elektronik Toplantı Sistemi üzerinden yazılı veya sesli olarak iletir, önerilerde bulunur ve gündem maddesini oylar.
- Oylama sonucu ve varsa muhalefet beyanları toplantı başkanı tarafından yönetim kurulu kararına eklenir.
- Yönetim kurulu kararları güvenli elektronik imza ile imzalanabilecekleri gibi, daha sonra, fiziki imza ile de kayıt altına alınabilirler.[8]
- Tescil edilmesi zorunlu kararlar Merkezi Sicil Kayıt Sistemi’ne (MERSİS) aktarılarak, ilgili ticaret sicil müdürlüğüne tescil ve ilan ettirilir.
Yönetim kurulu alacağı bir karar ile Tebliğ’de düzenlenen yukarıdaki usuli işlemlerden farklı esaslar da belirleyebilir.
Toplantının elektronik ortamda yapılmasının TTK’da veya esas sözleşmede düzenlenen toplantı ve karar nisaplarına herhangi bir etkisi bulunmaz. Alınacak karara ilişkin esas sözleşmede aksine ağırlaştırıcı bir hüküm bulunmadığı durumda, elektronik ortamda yapılacak yönetim kurulu toplantılarında da yönetim kurulu üye tam sayısının çoğunluğu ile toplanır ve toplantıda hazır bulunan üyelerin çoğunluğu ile karar alır.
Sonuç
TTK, yönetim kurulu kararı almak için fiziki yönetim kurulu toplantısının yanı sıra iki metot daha öngörür. Bu metotlar elden dolaştırma yöntemi ile yönetim kurulu toplantılarının elektronik ortamda yapılmasıdır.
Yönetim kurulu üyelerinden hiçbirinin toplantı yapılması isteminde bulunmaması halinde, üyelerden biri yönetim kurulu kararı şeklinde hazırladığı önerisini diğer yönetim kurulu üyelerine gönderebilir. Her üye bulunduğu yerde bu yazılı öneriyi basarak imzalayabilir. Üyelerin imzalarının aynı kağıtta bulunması şartı aranmaz. Farklı kağıtlarda bulunan imzalı kopyalar toplanarak yönetim kurulu karar defterine yapıştırılır. Elden dolaştırma yöntemi, fiziki toplantı yapılamadığı hallerde uygulanabilecek en kolay karar alma yöntemidir, ancak bu yöntemde toplantı yapılmaksızın karar alındığı için ağırlaştırılmış karar nisabı geçerlidir ve geçerli bir karar alabilmek için gerekli karar nisabı üye tamsayısının çoğunluğudur.
Fiziki toplantılara alternatif ikinci metot ise yönetim kurulu toplantılarının elektronik ortamda yapılmasıdır. Yönetim kurulu toplantısının elektronik ortamda yapılabilmesi için, Covid-19 salgını süresince istisnası olmakla birlikte şirketin esas sözleşmesinde buna ilişkin bir hüküm bulunması[9] ve Elektronik Toplantı Sistemi’ne sahip olması veya üçüncü kişilerden bu konuda destek hizmeti alması gerekir. Elektronik Toplantı Sistemi’nin etkin katılıma elverişliliğinin bir teknik rapor ile ispatlanmalı ve bu rapor ticaret sicil müdürlüğünce tescil ve ilan edilmelidir. Ayrıca, şirket bu yolla oy kullanmanın TTK ve Tebliğ’de düzenlenen diğer tüm şartlarını yerine getirmeli ve gerekli tüm araçları üyelere sağlamalıdır.
[1] RG, S. 28396, 29.08.2012.
[2] Elektronik Yönetim Kurulu Sistemi, Merkezi Kayıt Kuruluşu A.Ş.’nin anonim şirket yönetim kurulu toplantılarının elektronik ortamda yapılmasını sağlayan bir bilişim sistemidir.
[3] Duyuru için lütfen bakınız: https://covid19.ticaret.gov.tr/ic-ticaret/duyuru/sirket-sozlesmelerinde-kurul-toplantilarinin-elektronik-ortamda-gerceklestirilmes
[4] Teknik rapor, üç yılda bir yenilenerek, ilgili ticaret sicili müdürlüğüne tescil ve ilan ettirilmelidir.
[5] Tebliğ’in 15. maddesi uyarınca, Elektronik Toplantı Sistemi gerekli tüm işlemlerin yapılabilmesini sağlayan tasarım ve kapasiteye, yedekleme ve felaketten kurtarma planlarına, yetkisiz erişimlere ve saldırılara karşı gerekli ağ ve sistem güvenliğine; toplantı yerinden elektronik ortamda ses ve görüntü aktarımı sağlayacak, mesajlaşma gerçekleştirecek, birden çok güvenli elektronik imzanın seri ve paralel olarak atılabilmesini destekleyecek, sisteme erişim taleplerine mümkün olan en kısa sürede cevap iletebilecek ve güvenli elektronik imzayla imzalanacak işlemleri destekleyecek alt yapıya sahip olmalıdır.
[6] Gürpınar: Anonim Şirket Yönetim Kurulu Toplantılarının Şekli ve Elektronik Toplantı Sistemi. Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Hukuk Araştırmaları Dergisi 19 / 2, Aralık 2013, s.1116
[7] Gürpınar, s. 1115.
[8] TTK, Madde 1527 Gerekçesi, https://www.lexpera.com.tr/mevzuat/gerekceler/turk-ticaret-kanunu-madde-gerekceleri/1/madde-1527, Erişim tarihi: 19.04.2020
[9] Yukarıda açıklandığı gibi Ticaret Bakanlığı’nın duyurusu doğrultusunda Covid-19 salgını süresince esas sözleşmede ilgili hüküm olmasa dahi, yönetim kurulu toplantıları Merkezi Kayıt Kuruluşu A.Ş.’den destek hizmeti alarak Elektronik Yönetim Kurulu Sistemi üzerinden yapılabilir. İlgili esas sözleşme değişikliği ise takip eden ilk genel kurul toplantısında yapılabilir.
Bu makalenin tüm hakları saklıdır. Kaynak gösterilmeksizin veya Erdem & Erdem’in yazılı izni alınmaksızın bu makale kullanılamaz, çoğaltılamaz, kopyalanamaz, yayımlanamaz, dağıtılamaz veya başka bir suretle yayılamaz. Kaynak gösterilmeksizin veya Erdem & Erdem’in yazılı izni alınmaksızın oluşturulan içerikler takip edilmekte olup, hak ihlalinin tespiti halinde yasal yollara başvurulacaktır.
Diğer İçerikler
Türkiye otomobil ve hafif ticari araç piyasası, 2000’li yılları sürekli yükselen, 2010’lu yılları ise yine yüksek ve stabil seyreden satış adetleriyle geride bıraktı. Bu dönemde pazarın büyümesinde, alım gücünün yüksekliği kadar, krediye kolay ulaşım ve ürün çeşitliliği de etkiliydi. Üretimin de benzer şekilde artmasıyla birlikte...
6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu (“TTK”) m. 638 ila TTK m. 640 arasında limited şirketlere özel düzenlenen çıkma ve çıkarılma kurumları ile anonim şirket yapısından farklı olarak limited şirket ortaklarına şirketten çıkma ve şirkete de ortağı çıkarma hakkı tanımaktadır...
6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu (“TTK”), anonim şirketleri yönetim kurulunun idare ve temsil edeceği kuralını korur. TTK, temsil yetkisinin nasıl kullanılacağını, temsile yetkili kişilerin tescil ve ilanını, temsil yetkisinin devrini ve sınırlarını düzenler. Aşağıda yetkinin devri başta olmak üzere, anonim şirketlerde temsil yetkisi...
Adi ortaklıklar Türk Hukuku’nda 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu’nun (“TBK” veya “Kanun”) 620 ve 645. maddeleri arasında düzenlenir. Adi ortaklık sözleşmesi Kanun’da, iki veya daha fazla kişinin emeklerini veya mallarını ortak bir amaca erişmek üzere birleştirmeyi üstlendiği sözleşme olarak tanımlanır...
Birleşme ve devralma süreçleri; şirketlerin benliklerini ve hukuki statülerini en ciddi şekilde etkileyen hukuki süreçlerin başında gelir. Hukuki, vergisel, finansal ve operasyonel incelemelerin yürütülmesinin ardından taraflar işlemin gerçekleştirilmesi konusunda bir mutabakata vardığı takdirde müzakere süreci başlar...
Franchising, pazar erişimini ve marka bilinirliğini dünya çapında genişletmek için kullanılan popüler bir iş modelidir. Tek marka satma koşulu içeren mağaza sözleşmeleri (mono-brand store agreements) şeklindeki dağıtım sözleşmelerine kıyasla daha az yaygın olmasına rağmen franchising, lüks markaların dağıtım...
Yargıtay Hukuk Genel Kurulu (“HGK”) 2019/149 E. 2022/894 K. sayılı 14.06.2022 tarihli kararında tüzel kişilik perdesinin aralanması teorisini, kredi sözleşmesinden kaynaklanan bir uyuşmazlıkta kefil ile borç alan şirket arasındaki ilişki bağlamında değerlendirdi. HGK, tüzel kişilik perdesinin aralanması...
Avrupa Birliği yabancı yatırımcılar için önemli bir yatırım merkezi olmaya devam ediyor. Avrupa Komisyonu’nun hazırladığı Avrupa Birliği’ne gelen doğrudan yabancı yatırımların izlenmesine ilişkin İkinci Yıllık Rapor’da yer alan verilere göre Avrupa Birliği 2021 yılında 117 Milyar Euro değerinde yabancı doğrudan...
Pay devrinin, bir sermaye şirketinin paylarına ilişkin hukuki işlemler arasında ilk akla gelen, uygulamada da en sık karşılaşılan işlem olduğu söylenebilir. Bununla beraber bir sermaye şirketinin payı, devir dışında işlemlere de konu olabilir. Bunlara ilişkin örnekler, uygulamada en sık görüldüğü ve öğreti tarafından...
Hızla büyüyen ve gelişen e-ticaret sektöründeki oyuncuların davranışlarını düzenlemek amacıyla 6563 sayılı Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkındaki Kanun (E-ticaret Kanunu veya Kanun) kısa süre önce köklü bir değişime uğramıştı. 1 Ocak 2023 itibariyle yürürlüğe giren yeni düzenlemeler ile e-ticaret...
11 Haziran 2021'de Alman Federal Meclisi, yalnızca Alman şirketlerini değil, aynı zamanda bu şirketlerin yabancı ülkelerdeki (Türk kuruluşları dahil) tedarikçilerini de etkileyen Alman Tedarik Zinciri Uyum Yasası’nı (Lieferkettensorgfaltsgesetz) ("Yasa") onayladı. 1 Ocak 2023 tarihinde yürürlüğe giren...
İsviçre Federal Konseyi, 21 Aralık 2007 tarihinde şirketler hukukuna ilişkin değişiklikleri de içeren İsviçre Borçlar Kanunu revizyon taslağını onayladı. Federal Konsey 28 Kasım 2014 tarihinde taslak revizyonu görüşe açtı. Kapsamlı tartışmalar ve uzun bir yasalaşma sürecinin ardından, İsviçre Borçlar Kanunu'nda...
6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun beşinci kitabı olan deniz ticaretine ilişkin hükümler altında dördüncü kısmı altında deniz ticareti sözleşmeleri düzenlenir. Bu bölümde düzenlenen sözleşme tipleri içerisinde uluslararası deniz taşımacılığı pratiğinde en sık kullanılan, üçüncü bölümde m.1138 vd. maddelerinde...
6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu (“SerPK”) ile geniş şekilde düzenlemeye gidilen en önemli konulardan biri de örtülü kazanç aktarımı yasağıdır. Mülga 2499 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu’nun 15nci maddesinden daha geniş bir düzenleme getiren SerPK madde 21 ile düzenleyici kamu otoritesi olan...
Gelişmekte olan ticari faaliyetler ve özellikle inşaat, enerji ve madencilik alanlarında yapılmakta olan geniş çaplı yatırımlar neticesinde şirketler, güçlerini birleştirerek bu yatırımlara iştirak etmek ve gerek uzmanlıklarını, gerekse finansman imkânlarını birlikte kullanarak daha güçlü bir şekilde projelerde yer almak...
Türk Ticaret Kanunu (“TTK veya Kanun”) 159’uncu ve devam maddelerinde bölünme hükümlerine yer vererek, şirketlere farklı yapılanma modellerini uygulama ve yeni hukuki oluşumları hayata geçirme imkanı tanımaktadır. Şirketler bölünme yöntemini kullanarak belirli bir malvarlığı unsurunu veya unsurlarını...
FIDIC (Fédération Internationale Des Ingénieurs-Counseils) kısaltılmış adıyla anılan Müşavir ve Mühendisler Uluslararası Federasyonu, 1913 yılında kurulmuş bir meslek örgütüdür. Üyeleri çeşitli ülkelerden usulüne uygun olarak seçilmiş müşavir-mühendis birlikleri olup Örgüt’e üyelik her ülkeden tek bir meslek birliği...
INCOTERMS, milletlerarası ticarette sıklıkla kullanılan ticari terimleri açıklamak için Milletlerarası Ticaret Odası (ICC) tarafından yayımlanan bir kurallar bütünü olarak tanımlanabilir. Anılan kuralların amacı, milletlerarası ticareti güvenli bir şekilde kolaylaştırmak ve hızlandırmaktadır...
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından hazırlanan ve 31 Ekim 2012 tarihli Resmi Gazete ’de yayınlanarak yürürlüğe giren Limanlar Yönetmeliği (“Yönetmelik”) her bir liman için ayrı ayrı çıkarılmakta olan tüzük, yönetmelik ve talimatları tek bir Yönetmelikte bütünleştirmektedir. Bu yönde...
Kural olarak sözleşmeden doğan hak ve borçlar sadece sözleşmenin tarafı olan alacaklı ve borçlu arasında hukukî sonuç doğurur. Bu prensip hukukumuzda “sözleşmelerin nispiliği” olarak adlandırılır. Genel olarak, sözleşmenin tarafları dışındaki üçüncü kişiye bir edimin yerine getirilmesinin üstlenildiği...
Dijitalleşen dünyada büyüyen ve gelişen e-ticaretin kuralları değişiyor. Önceleri dijital pazarın odak noktası olarak gösterilen e-ticaret, çok geçmeden dijital ekonominin itici gücü olarak ifade edilmeye başladı. Ancak e-ticaretin büyüme hızı ve kısa süre içinde geçirdiği dönüşüm dikkate alındığında...
Bir şirketin feshi, tescil ile kazanılan tüzel kişiliğin ortadan kalkmasına yol açarak, şirketin sona erme sebeplerinden biri olarak karşımıza çıkan infisahın, özellikli bir görünümüdür. Hâkimin inşai hükmüyle bir şirketin feshine ve bunun doğal sonucu olarak sona ermesine yol açan bu özel dava türü...
Kontrol veya yönetimin bir ailenin üyelerine ait olduğu şirketler, aile şirketi olarak kabul edilir. Aile üyeleri, şirket kontrolünü sağlayan payları elinde tutabildiği gibi yönetim yetkisini de elinde bulundurur. Aile şirketleri, aile üyeleri için fırsat, güvence ve gelir demektir...
Türkiye 7 Aralık 1993 tarihli 3939 sayılı Kanun ile Eşyaların Karayolundan Uluslararası Nakliyatı için Mukavele Sözleşmesi’ne (“CMR”) katılmayı uygun buldu ve CMR Türkiye’de 31 Ekim 1995 tarihinde yürürlüğe girdi. CMR’nin 1/1 maddesi uyarınca, tarafların tabiiyeti ve ikamet yerinden bağımsız olarak...
Türk hukukunda adi ortaklıklar 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu’nun (“TBK”) 620 ve devamı maddelerinde düzenlenir. Adi ortaklık sözleşmesi, iki veya daha fazla kişinin emeklerini veya mallarını ortak bir amaca (nihai olarak kazanç elde etme amacına) ulaşmak üzere...
Anonim şirketlerde örtülü kazanç aktarımı, geniş anlamda şirket malvarlığının ilişkili taraflara aktarılmasını konu alan ve birçok farklı görünümü barındıran bir kavram olarak karşımıza çıkar. Sermaye piyasaları hukukunda kanun seviyesinde ve...
Çoğunlukla start-up yatırımlarında karşımıza çıkan sermaye iştirak sözleşmeleri, bir yatırımcının bir şirkette sermaye artırımı ile çıkarılacak yeni payları taahhüt ederek sermaye artırımına katılması ve pay sahibi olmasına ilişkin hüküm ve koşulları düzenler...
Belirli koşulları taşıdığı takdirde ıslak imza ile aynı hukuki sonuçları doğuran elektronik imza, pek çok hukuk sisteminde kendine yer edinmiş ve ticari hayatın hız kazanmasını sağlamıştır. Farklı hukuk sistemlerinde çeşitli türleri ve uygulamaları bulunsa da elektronik imzanın...
INCOTERMS, milletlerarası ticarette sıklıkla kullanılan ticari terimleri açıklamak için Milletlerarası Ticaret Odası (ICC) tarafından yayımlanan bir kurallar dizisidir. Incoterms kurallarının amacı milletlerarası ticaretin güvenli ve hızlı bir şekilde yürütülmesine katkıda bulunmak ve bunu kolaylaştırmaktır...
6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu (“TTK”), anonim şirketleri yönetim kurulunun idare ve temsil edeceği kuralını korur. TTK, temsil yetkisinin nasıl kullanılacağını, temsile yetkili kişilerin tescil ve ilanını, temsil yetkisinin devrini ve sınırlarını düzenler. Bu ayki hukuk postası makalesi, yetkinin devri başta olmak üzere...