İş Gücü Piyasalarında Dikey Kısıtlamalara İlişkin Rekabet Kurulu’nun Doğuş Otomotiv Kararı

31.07.2024 Nil Zeren Özdemir

Giriş

Doğuş Otomotiv Servis ve Ticaret A.Ş.’nin (Doğuş) yetkili satıcı ve bayilerine, satış ve satış sonrası hizmetlerde istihdam edilen personele uygulanmak üzere baz ücret tavsiye edilmesi uygulamasına muafiyet verilmesi için Rekabet Kurumu’na başvuruda bulunulmuştu[1] . Rekabet Kurulu (Kurul), Doğuş ile bayileri arasında iş gücü unsuruna yönelik kısıtlama içeren söz konusu uygulamayı, tarafların ana faaliyetlerine özgülenebilir bir uygulama olduğu gerekçesiyle, dikey ilişki çerçevesinde değerlendirdi. Bu kapsamda Kurul 2002/2 sayılı Dikey Anlaşmalara İlişkin Grup Muafiyeti Tebliği (2002/2 sayılı Tebliğ) kapsamında yaptığı değerlendirme neticesinde Doğuş’un “otomotiv satış ve satış sonrası hizmetlerde iş gücü pazarında”, çalışan sayısı bazında pazar payının Tebliğ’de aranan %30’luk pazar payı eşiğinin altında kaldığı sonucuna vararak söz konusu uygulamaya grup muafiyeti tanıdı.

Kurul kararı (Karar), iş gücü piyasalarında gerçekleşebilecek ihlallerin yatay ilişkilerle sınırlı olmayıp dikey yönlü de gerçekleşebileceği ve yeniden satış fiyatının belirlenmesi uygulamasının iş gücü piyasasındaki izdüşümüne dair önemli birtakım tespit ve değerlendirmeler içerir. İş gücü piyasalarında özellikle dikey ilişkiler bakımından meydana gelebilecek rekabet ihlallerin yorumlanmasında, uygulamadaki ve Kurul içtihadındaki boşluk göz önünde bulundurulduğunda, ilgili kararın yol gösterici olduğu değerlendirilir.  

İş Gücü Piyasalarında Dikey Kısıtlamalara İlişkin Rekabet Kurulu’nun Doğuş Otomotiv Kararı
% 0

İlgili Ürün Pazarı ve Coğrafi Pazara İlişkin Değerlendirme 

Başvuru konusu uygulama, Doğuş’un bayileri tarafından, satış yönetimi, servis hizmetleri, yedek parça, yönetim ve operasyonel destek olarak adlandırılan iş ailelerinde farklı unvanlarla çalışan personele ödenen aylık baz ücretin Doğuş tarafından yetkili satıcıları ve bayilerine tavsiye edilmesine ilişkindir. Bu kapsamda Kurul, Doğuş’un dağıtım ağı sistemine ilişkin değerlendirmelerde bulunur. Araç satışlarında nicel seçici dağıtım, satış sonrası hizmetlerinde ise nitel seçici dağıtım ağına sahip Doğuş, distribütörü olduğu markaların satış ve satış hizmetlerine ilişkin faaliyetlerini iştiraki Doğuş Oto Pazarlama ve Tic. A.Ş. (Doğuş Oto) ve bayileri vasıtasıyla yürütmektedir. 

Kurul tarafından otomotiv sektörüne ilişkin yapılan değerlendirmelerde, birçok tüketici için otomobil satın alma işlemi kadar satış sonrası hizmetlerinin de büyük önem taşıdığına vurgu yapılır. Satış sonrası hizmetlerin kalitesinin tüketicilerin hizmet aldıkları markaya olan bağlılığını doğrudan etkilediği kabul edilir. Bu yönüyle, fiyat, kalite, marka algısı gibi daha çok satış sırasında öne çıkan unsurlar kadar, bakım, onarım ve yedek parçalar gibi satış sonrası sunulan hizmetlerin de müşterinin sadakatinin kazanılması ve marka bağlılığının arttırılmasında önem taşıdığı değerlendirilir. Bu kapsamda Kurul, otomotiv sektöründe sağlanan kaliteli satış ve satış sonrası hizmetlerin müşteri sadakatinin kazanılmasındaki rolünü dikkate alarak, sağlanan hizmetin kalitesi ile bu hizmeti birinci elden sağlayan çalışanların ücretleri arasındaki ilişkiyi ortaya koyar. Nitekim, çalışanların ücret yönünden tatmin edilmemesi durumunda, çalışan motivasyonun düşebileceği ve bu durumun hizmetin kalitesini olumsuz etkileyerek, müşteri ilişkileri devamlılığını ve nihayetinde müşteri bağlılığını sekteye uğratacağı değerlendirilir. 

Yukarıdakiler ışığında, otomotiv sektörünün satış sonrası hizmetlerin en büyük önem taşıdığı sektörlerin başında geldiği, bu bakımdan otomotiv sektöründe faaliyet gösteren teşebbüslerin rekabette üstünlük sağlamak adına ürünlerinin fiziksel özelliklerinin yanında satış sonrası hizmetlerde fark yaratmaya çalıştıkları ortaya konulur. Bu kapsamda çalışanlara uygulanan baz ücret tavsiyesinin otomotiv satış ve sonrası hizmetlerde önemli bir girdi teşkil etmesi nedeniyle, uygulamanın etkilerinin otomotiv satış ve satış sonrası hizmetler pazarındaki çalışanlar üzerinde doğacağının tespiti üzerine, ilgili ürün pazarı “otomotiv satış ve satış sonrası hizmetlerde iş gücü pazarı” olarak tanımlanır.

Bunun yanı sıra coğrafi pazarın işçilerin tercihleri, aile durumu, sağlık durumu gibi kişisel özelliklere göre belirlenebileceği ve yaşam koşulları/ bölgesel şartların değişmesine bağlı olarak illere göre ve bölgelere göre dar tanımlanabileceği kabul edilir. Ancak uygulamanın, Doğuş’un ülke genelindeki bayi ve yetkili satıcılarında istihdam edilen çalışanları etkileyebilecek olması nedeniyle ilgili coğrafi pazar Türkiye olarak tanımlanır. 

Muafiyete İlişkin Değerlendirme

Başvuruya konu uygulama hakkında Doğuş tarafından yapılan açıklamalar uyarınca, bayiler ve yetkili satıcıların satış ve satış sonrasında istihdam ettikleri personeller için sektör ortalamasının üstünde olacak şekilde baz ücret tavsiye edilmesi planlanmaktadır. Bunun yanı sıra, tavsiye baz ücret uygulamasının illere ve bölgelere göre farklılık göstereceği ve prim ödemeleri veya yan hak niteliğindeki ödemeleri içermeyeceği savunulur. Ayrıca tavsiye edilmesi planlanan baz ücretlere ilişkin listelerin bayi çalışanları ile paylaşılmayacağı, bayilerin üst yönetimlerine aynı anda gönderilecek e-postanın ekinde yer alan bir tablo ile duyurulacağı belirtilir. 

Söz konusu uygulamaya yönelik yapılan değerlendirmede, uygulama sayesinde istihdam edilen personelin ücret yönünden tatmin edilmesi sonucu müşteriye daha kaliteli hizmet sunulabileceği değerlendirilir. Bu nedenle iş gücü unsuruna ilişkin kısıtlama getiren uygulamanın, tarafların ana faaliyetleri olan otomotiv satış ve satış sonrası hizmetlere özgülenebilir olduğu ve bu nedenle Doğuş ile bayileri arasındaki ilişkinin bir dikey ilişki olarak ele alınması gerektiği sonucuna varılır. 

Doğuş’un bayi ve yetkili satıcıların personellerine ilişkin tavsiye ücret listesini yayınlamasının rekabetin kısıtlanması anlamına gelip gelmeyeceğine değinen özel bir düzenleme veya içtihat bulunmadığından, olaya uygulanacak soyut normun belirlenmesinde hükümde sayılan haller ile sayılmayan haller arasında benzetme yoluna gidilir. Bu kapsamda Kurul, Doğuş’un bayi ve yetkili satıcıların personellerine ilişkin tavsiye ücret listesini yayınlamasının, bayiler ve satıcılar açısından alış fiyatının tespit edilmesi niteliğinde olduğunu değerlendirir. 2002/2 sayılı Tebliğ’in 4/1(a) maddesi kapsamında anlaşmaları grup muafiyeti dışına çıkaran yeniden satış fiyatının belirlenmesi ihlali, yalnızca alıcının satış fiyatına ilişkin bir düzenleme içerse de, 4054 sayılı Kanun’un 4/1(a) maddesinde mal veya hizmetlerin hem alış hem satış fiyatlarının belirlenmesini yasaklamaktadır. Dolayısıyla 2002/2 sayılı Tebliğ’in satış fiyatına ilişkin düzenlemelerin uygun düştüğü ölçüde alış fiyatı için de uygulanabileceği sonucuna varılır. 

Karar’da yeniden satış fiyatının belirlenmesi uygulamasının iş gücü piyasasına izdüşümü hakkında önemli çıkarımlar yer alır. Bu kapsamda çalışan ücretlerinin belirlenmesi bakımından ihlalin girdi pazarında gerçekleşecek olması nedeniyle, 2002/2 sayılı Tebliğ’in 4/1(a) maddesindeki düzenlemeden farklı olarak azami ve sabit fiyatın belirlenmesi ihlal olarak görülmüştür. Bu kapsamda bir sağlayıcının bayiler veya yetkili satıcılar bünyesindeki çalışanlara uygulanmak üzere sabit veya azami ücret listesi göndermesi ile baskı veya teşvik sonucu, bayiye tavsiye niteliğindeki ücretlerin sabit veya azami ücrete dönüşmesi halinde, uygulamanın işgücü pazarında ortaya çıkan, dikey yönlü bir ihlal oluşturacağı vurgulanır.  

Anılan nedenlerle, uygulama her ne kadar tavsiye niteliği taşısa da ücretlere etki ederek çalışan ücretlerinin katılaşmasına yol açabileceğinden, bu kapsamda emeğin transferi ve mobilitesi kısıtlanabilecektir. Dolayısıyla başvuru konusu anlaşmanın 4054 sayılı Kanun’un 4. maddesi kapsamında olduğu, bu nedenle işleme menfi tespit belgesi verilemeyeceği değerlendirilmiştir. 

Öte yandan bahse konu uygulamaya yönelik, 2002/2 sayılı Tebliğ kapsamında grup muafiyeti kapsamında yapılan değerlendirmede, sağlayanın tavsiye fiyat uygulamasında bulunabilmesi için pazar payının %30’u aşmaması gerektiği kabul edilir. Bu kapsamda, Doğuş’un çalışan sayısı bazında otomotiv satış ve satış sonrası hizmetleri pazarında pazar payı incelenmiştir. Bunun sonucunda Doğuş’un her bir iş ailesi özelinde çalışan sayısı üzerinde hesaplanan pazar payının %30’u aşmadığı saptanır. 

Ayrıca sağlayıcının önemli ölçüde pazar gücüne sahip olduğu durumda, azami ve tavsiye fiyat uygulamasının, baskı veya teşvik unsuru olmadan da bayiler arasında referans ücret olarak kabul edilebileceği ifade edilerek Doğuş’un pazardaki konumu da incelenir. Bu kapsamda Doğuş’un baz ücret tavsiye etmeyi planladığı ücretler ile iştirak ve bayilerinin bu pozisyonlarda çalışanlara ödediği ücretler il ve şube bazında karşılaştırılır. Bunun sonucunda bayilerin, Doğuş tarafından yayınlanacak tavsiye baz ücret listesinden ayrılma eğiliminde oldukları tespit edilir. 

Sonuç 

Yukarıdakiler ışığında Kurum tarafından söz konusu tavsiye baz ücret uygulaması hakkında Doğuş’un bayilerin görüşüne danıştı. Bu kapsamda bayiler büyük bir çoğunluğu tarafından yapılan değerlendirmelerde çalışanlara yönelik ücretlerin bağımsız olarak belirlendiği ve söz konusu uygulamanın nitelikli personele ve bağımsız ücret raporlarına ulaşmayı kolaylaştırması açısından yol gösterici olduğu değerlendirilmiştir. Bunun sonucunda her il bazında çalışanların ücretlerinde dikkate alınmak üzere baz ücret tavsiye edilebilmesine ilişkin uygulamaya 2002/2 sayılı Tebliğ kapsamında yapılan değerlendirmeler neticesinde grup muafiyeti tanınmıştır. Karar, işgücü piyasalarında özellikle dikey nitelikli ihlallerin değerlendirilmesinde içtihat boşluğun giderilmesi ve bu ihlallere uygulanacak soyut normun belirlenmesi bakımından, kayda değer tespitler barındırır. Karar’ın teşebbüsler tarafından iş gücüne yönelik kısıtlama içeren anlaşmaların sınırının çizilebilmesi ve Kurul’un bu tür anlaşmalara yönelik ileride yapacağı değerlendirmelerde yorum ilkelerinin benimsenmesi açısından etki doğuracağı değerlendirilir. 

Kaynakça
  •  Kurul’un 23-41/796-280 sayılı ve 07.09.2023 tarihli kararı

Bu makalenin tüm hakları saklıdır. Kaynak gösterilmeksizin veya Erdem & Erdem’in yazılı izni alınmaksızın bu makale kullanılamaz, çoğaltılamaz, kopyalanamaz, yayımlanamaz, dağıtılamaz veya başka bir suretle yayılamaz. Kaynak gösterilmeksizin veya Erdem & Erdem’in yazılı izni alınmaksızın oluşturulan içerikler takip edilmekte olup, hak ihlalinin tespiti halinde yasal yollara başvurulacaktır.

Diğer İçerikler

Selfie’ler Elde Kaldı; Instagram’ın Kapatılmasının Ekonomik Sonuçlarına Rekabet Hukuku Açısından Bir Bakış
Hukuk Postası
Selfie’ler Elde Kaldı; Instagram’ın Kapatılmasının Ekonomik Sonuçlarına Rekabet Hukuku Açısından Bir Bakış

Instagram’a, 02.08.2024 tarihinden itibaren Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından re’sen erişim engeli getirildi. 5651 sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Yasası’nın 8. Maddesi uyarınca BTK’nın re’sen erişimin...

Rekabet Hukuku 31.07.2024
Federal Ticaret Komisyonu’nun Rekabet Etmeme Anlaşmalarına İlişkin Kararı
Hukuk Postası
Federal Ticaret Komisyonu’nun Rekabet Etmeme Anlaşmalarına İlişkin Kararı

Bilindiği üzere, işveren teşebbüsler arasında çalışanlarına yönelik olarak yapılan ücret belirleme ve çalışan ayartmama anlaşmaları ile rekabete duyarlı bilgi paylaşımları, Rekabet Kurumu da ("Rekabet Kurumu") dâhil olmak üzere, tüm dünyada rekabet otoritelerinin incelemesi altındadır...

Rekabet Hukuku 31.05.2024
Rekabet Kurulu’nun Otomotiv Sektörüne İlişkin Önaraştırma Kararı
Hukuk Postası
Rekabet Kurulu’nun Otomotiv Sektörüne İlişkin Önaraştırma Kararı

Otomotiv sektörü, dünyanın en büyük yatırımlarının yapıldığı sektörler arasında yer alır. Rekabet Kurulu’nun da (“Kurul”) yıllar içerisinde otomotiv sektörü ile yakından ilgilendiği, bu alanda çeşitli incelemeler ve çalışmalar yürüttüğü gözlenir...

Rekabet Hukuku 30.04.2024
Dijital Piyasalara İlişkin Rekabet Hukuku Uygulamalarında Güncel Gelişmeler
Hukuk Postası
Dijital Piyasalara İlişkin Rekabet Hukuku Uygulamalarında Güncel Gelişmeler

Dijital platformların veri toplama ve işleme faaliyetleri kaynaklı rekabet endişelerine yönelik rekabet otoriteleri tarafından yürütülen incelemeler ve sonucunda uygulanan ağır yaptırımlar yoluna hız kesmeden devam ediyor...

Rekabet Hukuku 31.03.2024
Rekabet Hukukunda Yoğunlaşmaların Denetlenmesi
Hukuk Postası
Rekabet Hukukunda Seçici Dağıtım Sistemleri
Hukuk Postası
Startup Yatırımlarına Rekabet Hukuku Denetimi
Hukuk Postası
Startup Yatırımlarına Rekabet Hukuku Denetimi

Türkiye'deki startup ekosistemi son yıllarda önemli bir büyüme göstermektedir. 2023'ün son çeyreğinde 81 girişim, toplamda yaklaşık 60 milyon dolar yatırım aldı. 2022-2023 üçüncü çeyrek dönemleri karşılaştırıldığında ise yatırım sayıları benzer seviyelerde kalsa da yatırım miktarları düşüş gösterdi...

Rekabet Hukuku 31.12.2023
Rekabet Kurulu’nun Perakende Sektöründeki Topla-Dağıt Karteli Kararı
Hukuk Postası
Rekabet Kurulu’nun Perakende Sektöründeki Topla-Dağıt Karteli Kararı

Topla-dağıt (hub and spoke) karteli, 4054 Sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun (“4054 sayılı Kanun”) kapsamında açıkça tanımlanmayan ve düzenlenmeyen bir ihlal türüdür. Topla-dağıt kartelinin unsurları bakımından yabancı rekabet otoritelerinin, özellikle Birleşik Krallık Rekabet ve Piyasalar...

Rekabet Hukuku 30.11.2023
Rekabet Kurulu’nun Yeniden Satış Fiyatının Belirlenmesi ve Dolaylı Bilgi Değişimine Dair “Sunny” Kararı
Hukuk Postası
Rekabet Kurulu’nun Yeniden Satış Fiyatının Belirlenmesi ve Dolaylı Bilgi Değişimine Dair “Sunny” Kararı

Rekabet Kurulu (“Kurul”), Sunny Elektronik Sanayi ve Ticaret A.Ş. (“Sunny”) hakkında verdiği kararla yeniden satış fiyatının tespitine yönelik kararlar dizisine bir yenisini daha ekledi. Kurul kararda Sunny’nin sağlayıcısı olduğu tüketici elektroniği ve küçük ev aletlerine yönelik yeniden satıcıların satış fiyatlarına müdahale...

Rekabet Hukuku 30.11.2023
Rekabet Kurulu’nun Kozmetik Sektörü Soruşturmaları
Hukuk Postası
Rekabet Kurulu’nun Kozmetik Sektörü Soruşturmaları

Rekabet Kurumu’nun (“Kurum”) son dönemlerde hızlı tüketim malları, işgücü ve emek piyasası, ilaç ve çimento gibi son derece çeşitli sektörleri mercek altına aldığı görülmektedir. Rekabet Kurulu’nun (“Kurul”) Ekim ayında yayınlanan gerekçeli kararları incelendiğinde ise kozmetik sektöründe de yeniden satış...

Rekabet Hukuku 31.10.2023
Rekabet Hukukunda Reklam Kısıtlamaları; Hedeflememe ve Negatif Eşleme
Hukuk Postası
Rekabet Hukukunda Reklam Kısıtlamaları; Hedeflememe ve Negatif Eşleme

Jules Verne, “Yeryüzünde her şeyin ömrü sınırlıdır, ilelebet var olacak bir şey insan elinden çıkamaz” der. Belki de değişim hepimizin hayatında değişmeyen tek kavram. İnsanlık iki büyük dünya savaşına ve sayısız kriz dönemine rağmen son yüzyılda büyük bir değişim ve dönüşüm içinde. Artık daha hızlı arabalar ve...

Rekabet Hukuku 31.10.2023
Avrupa Birliği Rekabet Hukuku Kapsamında Güncel Bir CAS Kararı: FIFA ve Menajerler
Hukuk Postası
Avrupa Birliği Rekabet Hukuku Kapsamında Güncel Bir CAS Kararı: FIFA ve Menajerler

Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği’nin (“FIFA”) 16 Aralık 2022 tarihinde gerçekleştirilen toplantısında, FIFA Konseyi tarafından FIFA Futbol Menajerliği Talimatı (“Talimat”) onaylanmıştır. Bu Talimat’ta futbol menajerlerinin hak kazandıkları ücrete üst sınır getirilmesi, lisans koşullarına sınav zorunluluğunun...

Rekabet Hukuku 30.09.2023
ABAD’ın Super Bock Kararı: Yeniden Satış Fiyatının Belirlenmesi Konusunda Güncel İzlenimler
Hukuk Postası
ABAD’ın Super Bock Kararı: Yeniden Satış Fiyatının Belirlenmesi Konusunda Güncel İzlenimler

Yeniden satış fiyatının belirlenmesi ihlali, son zamanlarda revize edilen AB Dikey Grup Muafiyet Yönetmeliği (VBER) kapsamında hala açık ve ağır (hardcore) bir kısıtlama olarak kabul edilmekte olup, bu da söz konusu ihlal türünün diğer bazı dikey anlaşma türlerinin aksine TFEU (Avrupa Birliği’nin İşleyişi Hakkında Anlaşma)...


Rekabet Hukuku 31.07.2023
Rekabet Kurulu Kararları Işığında Ekonomik Bütünlük ve Aile Bağları İlişkisi
Hukuk Postası
Rekabet Kurulu Kararları Işığında Ekonomik Bütünlük ve Aile Bağları İlişkisi

Rekabet hukukunda, özellikle birleşme ve devralma işlemleri bakımından teşebbüs kavramının doğru şekilde belirlenmesi son derece önemlidir. Ekonomik bütünlük kavramı, teşebbüslerin hangi ekonomik birimleri kapsadığını ortaya koyma amacı taşır. Ekonomik bütünlük ve aile bağları arasındaki ilişki ise özellikle...

Rekabet Hukuku 31.07.2023
Rekabet İncelemelerine AYM’den Yeni Bir Soluk
Hukuk Postası
Rekabet İncelemelerine AYM’den Yeni Bir Soluk

Rekabet Kurulu’nun (“Kurul”) yerinde incelemenin engellenmesi nedeniyle sıklıkla idari para cezası verdiği, yerinde incelemelere ilişkin hem Rekabet Kurumu’nun (“Kurum”) hem de teşebbüslerin hukuki ve teknik tedbirler aldığı bugünlerde çarpıcı bir gelişme yaşandı. Anayasa Mahkemesi...

Rekabet Hukuku 30.06.2023
Çevrim İçi Reklamcılık Sektöründe Rekabet Hukuku Uygulamaları
Hukuk Postası
Çevrim İçi Reklamcılık Sektöründe Rekabet Hukuku Uygulamaları

Bilişim teknolojilerinin günümüzde hızla gelişmesi ve internet kullanımının giderek artması sonucu ürün ve hizmetlerin tanıtımı ve tüketiciyle buluşmasında çevrimiçi reklamcılık önemli bir kaynak haline gelmiştir. Kullanıcı geçmişi, beğenileri gibi kullanıcıların internet üzerinde bıraktığı dijital ayak izleri aracılığıyla...

Rekabet Hukuku 30.06.2023
Seçici Dağıtım Sistemleri
Hukuk Postası
Seçici Dağıtım Sistemleri

Seçici dağıtım sistemleri, sağlayıcıların anlaşma konusu malları veya hizmetleri sadece belirlenmiş kriterlere dayanarak seçtiği dağıtıcılara doğrudan veya dolaylı olarak satmayı taahhüt ettiği, bu dağıtıcıların da söz konusu malları veya hizmetleri yetkilendirilmemiş dağıtıcılara satmamayı...

Rekabet Hukuku 31.05.2023
Rekabet Kurumu’nun Hızlı Tüketim Malları Perakendeciliği Sektör İncelemesi Nihai Raporu
Hukuk Postası
Rekabet Kurumu’nun Hızlı Tüketim Malları Perakendeciliği Sektör İncelemesi Nihai Raporu

Hiç şüphesiz COVID 19 pandemisinden beri Rekabet Kurumu’nun en yoğun çalıştığı sektörlerin başında hızlı tüketim malları geliyor. Bu dönemin en önemli gelişmelerinden biri perakendeciler hakkında başlayan soruşturmaların habercisi olan Hızlı Tüketim Malları Perakendeciliği (“HTM”) konusunda başlayan...

Rekabet Hukuku 30.04.2023
Anayasa Mahkemesi’nin Rekabet Kurulu’nun Yerinde İnceleme Yetkisini Değerlendirmesi
Hukuk Postası
Anayasa Mahkemesi’nin Rekabet Kurulu’nun Yerinde İnceleme Yetkisini Değerlendirmesi

Anayasa Mahkemesi’nin (“AYM” veya “Mahkeme”) 2020/67 E. 2022/139 K. sayılı 09.11.2022 tarihli kararında (“Karar”) ile 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’da Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un (“7246 sayılı Kanun”) bazı maddelerinin iptal edilmesi talep edilmiştir. Bu maddeler, 4054 sayılı...

Rekabet Hukuku 30.04.2023
Rekabet Hukukunda İzinsiz Gerçekleştirilen Birleşme ve Devralmalar
Hukuk Postası
Rekabet Hukukunda İzinsiz Gerçekleştirilen Birleşme ve Devralmalar

Türk rekabet hukukunda, belirli birleşme ve devralma işlemlerinin hukuki geçerlilik kazanabilmesi için Rekabet Kurulu’ndan (“Kurul”) izin alınması zorunludur. 4054 Sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’un (“4054 sayılı Kanun”) 7. maddesi uyarınca Kurul, izne tabi birleşme ve devralma işlemlerini belirleme...

Rekabet Hukuku 31.03.2023
Rekabet Kurulu Kararı Işığında Usulsüz Tebligat Sonucu Elde Edilen Verilerin İadesi Sorunu
Hukuk Postası
Rekabet Kurulu Kararı Işığında Usulsüz Tebligat Sonucu Elde Edilen Verilerin İadesi Sorunu

Rekabet Kurulu (Kurul) geçtiğimiz yıllarda banka ve finansal kuruluşlar hakkında yürüttüğü bir önaraştırma kapsamında, kendilerinden talep edilen bilgileri zamanında veya hiç sağlamadıkları gerekçesiyle bazı bankalar hakkında idari para cezası uygulanmasına karar vermişti. Kurul tarafından idari para cezasına...

Rekabet Hukuku 28.02.2023
Avrupa Komisyonu Amazon’un Sunduğu Taahhütleri Kabul Etti
Hukuk Postası
Avrupa Komisyonu Amazon’un Sunduğu Taahhütleri Kabul Etti

Dünyaca ünlü bir ticaret şirketi olan Amazon, dünyanın en büyük çevrimiçi alışveriş platformunu işletir. Amazon, arka planda ticari kararları çoğunlukla ilgili pazar verilerinden beslenen otomatik sistemler tarafından yönlendirilen veri odaklı bir şirkettir. Bununla birlikte, Amazon’un bir platform olarak ikili bir rolü...

Rekabet Hukuku 31.01.2023
Yerinde İncelemelerde WhatsApp Yazışmalarının Silinmesi
Hukuk Postası
Yerinde İncelemelerde WhatsApp Yazışmalarının Silinmesi

Rekabet Kurulu’nun (“Kurul”) yerinde inceleme yetkisi, 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’un (“4054 sayılı Kanun”) ihlal edilip edilmediğinin ortaya çıkarılmasında kullanılan en önemli araçların başında gelir. Bu yetkinin etkin bir şekilde kullanılması, incelemelerden verimli sonuçlar elde edilebilmesi...

Rekabet Hukuku 31.10.2022
E-Ticaret Kanunu Değişikliği: "Hüküm Dağı'nın Ateşi"
Hukuk Postası
E-Ticaret Kanunu Değişikliği: "Hüküm Dağı'nın Ateşi"

Harese, ilginç bir Arapça kelime. Develerin çölde çok sevdiği bir diken vardır. Deve dikeni büyük bir hırsla yer. Öyle ki yedikçe ağzı kanar, ama yemeyi bırakmaz. Dikenin tadına, kendi kanının tuzlu tadı karışır. Bu karışık tat onu adeta çılgına çevirir. Kanadıkça yer. Sonunda kan kaybından...

Rekabet Hukuku 30.09.2022
Rekabet Kurulundan Digiturk’e Ceza
Hukuk Postası
Rekabet Kurulundan Digiturk’e Ceza

Türkiye’nin önde gelen televizyon içerik sağlayıcısı Krea İçerik Hizmetleri ve Prodüksiyon A.Ş. (“Digiturk”), sıklıkla Rekabet Kurumuna (“Kurum”) yapılan şikayetlere konu olur ve incelendiğinde Rekabet Kurulunun (“Kurul”) neredeyse her yıl Digiturk hakkında karar aldığı görülür. Söz konusu kararlara...

Rekabet Hukuku 30.09.2022
Fransız Rekabet Otoritesi’nin Meta Taahhüt Kararı
Hukuk Postası
Fransız Rekabet Otoritesi’nin Meta Taahhüt Kararı

Fransız Rekabet Otoritesi (Autorité de la Concurrence), çevrimiçi reklamcılık sektörüne ilişkin olarak Criteo SA’nın (“Criteo”) şikayeti üzerine başlatılan rekabet hukuku incelemesi çerçevesinde, Fransa pazarındaki rekabetçi endişeleri ortadan kaldırmak amacıyla Meta Platforms Inc., Meta Platforms Ireland Ltd...

Rekabet Hukuku 31.07.2022
Yerinde İncelemenin Engellenmesi Cezalarına Farklı Bir Bakış: Ankara II. İdare Mahkemesi Kararı
Hukuk Postası
Yerinde İncelemenin Engellenmesi Cezalarına Farklı Bir Bakış: Ankara II. İdare Mahkemesi Kararı

Yerinde İncelemelerde Dijital Verilerin İncelenmesine İlişkin Kılavuz (“Kılavuz”) ile Rekabet Kurulu’na (“Kurul”) tanınan teşebbüse ait dijital ortamlarda inceleme yetkisinin kapsamı genişletilirken, günümüzde teşebbüs çalışanları tarafından dijital verilerin silinmesi gerekçesiyle teşebbüse...

Rekabet Hukuku 31.07.2022
Karşılaştırmalı Hukuk Çerçevesinde Hub and Spoke Karteli
Hukuk Postası
Karşılaştırmalı Hukuk Çerçevesinde Hub and Spoke Karteli

Türk rekabet hukuku bakımından görece yeni bir ihlal türü olan hub and spoke karteli, bir pazarda yatay düzeydeki faaliyetleri ile tedarikçi veya perakendeci seviyesinde rakip olan iki bağımsız teşebbüsün, üretim veya dağıtım zincirinin farklı bir seviyesinde faaliyet gösteren bir başka teşebbüs aracılığıyla...

Rekabet Hukuku Nisan 2022
Türk Rekabet Hukukunda İlk Uzlaşma Kararı
Hukuk Postası
Türk Rekabet Hukukunda İlk Uzlaşma Kararı

Uzlaşma mekanizması, Türk rekabet hukuku uygulamasına henüz yeni girmiştir. İlgili mekanizma 16.06.2020 tarihinde 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’da (“Kanun”) yapılan değişiklikle yürürlüğe konmuş olup, yalnızca iki yıldan az bir süredir uygulamadadır...

Rekabet Hukuku Nisan 2022
E-Pazaryeri Platformları Sektör İncelemesi Nihai Raporu’nun Getirdikleri
Hukuk Postası
E-Pazaryeri Platformları Sektör İncelemesi Nihai Raporu’nun Getirdikleri

E-pazaryeri platformları, ekonomiden aldıkları pay ve büyüme hızlarındaki artış nedeniyle dünya üzerindeki birçok rekabet otoritesinin olduğu gibi Rekabet Kurumu’nun (“Kurum”) da merceği altındadır. Kurum’un e-pazaryeri platformları hakkındaki inceleme sürecinin ilk adımı...

Rekabet Hukuku Nisan 2022
Rekabet Kurulundan İzin Alınması Gereken Birleşme ve Devralmalar Hakkında Tebliğ’e Getirilen Değişiklikler
Hukuk Postası
Rekabet Kurulundan İzin Alınması Gereken Birleşme ve Devralmalar Hakkında Tebliğ’e Getirilen Değişiklikler

4 Mart 2022 tarihli ve 31768 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Rekabet Kurulundan İzin Alınması Gereken Birleşme ve Devralmalar Hakkında Tebliğ’de Değişiklik Yapılması Hakkında Tebliğ (“Değişiklik Tebliği”) ile Rekabet Kurulu’ndan (“Kurul”) izin alınması gereken işlemlere ilişkin...

Rekabet Hukuku Mart 2022
Çevrimiçi Satışlara Yeni Bir Bakış: Rekabet Kurulu’nun BSH Kararı
Hukuk Postası
Çevrimiçi Satışlara Yeni Bir Bakış: Rekabet Kurulu’nun BSH Kararı

Rekabet Kurulu’nun (“Kurul”) BSH Ev Aletleri Sanayi ve Ticaret A.Ş. (“BSH”) tarafından yetkili bayilerinin çevrimiçi pazaryerleri üzerinden satış yapmasının yasaklanması uygulamasına menfi tespit veya muafiyet tanınması talebini değerlendirdiği gerekçeli kararı yayınlandı...

Rekabet Hukuku Mart 2022
E-Pazaryeri Platformları Sektör İncelemesi Ön Raporu Bölüm 2: “Şahmaran’ın Hikayesi”
Hukuk Postası
E-Pazaryeri Platformları Sektör İncelemesi Ön Raporu Bölüm 2: “Şahmaran’ın Hikayesi”

Bir Mezopotamya efsanesi olan Şahmaran’ın Tarsus’ta geçtiği varsayılır. Efsaneye göre yılanların şahı, ölümsüz ve bilge “Şahmaran”dır. Şahmaran, yılanları ile birlikte mağarasında yaşayan güzel bir kadın olarak anlatılır. Yerin yedi kat altında yaşar, gövdesi yılan, başı...

Rekabet Hukuku Şubat 2022
Rekabet Hukuku Çerçevesinde Online Satışlar
Hukuk Postası
Rekabet Kurulu’nun Zincir Marketler ve Tedarikçileri Hakkındaki Kararı
Hukuk Postası
Rekabet Kurulu’nun Zincir Marketler ve Tedarikçileri Hakkındaki Kararı

COVID-19 salgını sürecinde, perakende gıda ve temizlik ürünleri ticareti ile iştigal eden zincir marketler ile üretici ve toptancı seviyesindeki tedarikçi teşebbüslerin fiyatlama davranışlarındaki rekabetçi endişeler nedeniyle Rekabet Kurumu...

Rekabet Hukuku Ocak 2022
Rekabet Kurulu’nun Güncel Kararları Işığında Yerinde İncelemeler
Hukuk Postası
Rekabet Kurulu’nun Güncel Kararları Işığında Yerinde İncelemeler

Rekabet Kurulu’nun (“Kurul”) son dönemde yayınlanan kararlarına bakıldığında, yerinde incelemenin engellenmesi veya zorlaştırılmasına ilişkin verilen kararların sayısında geçmişe kıyasla önemli bir artış olduğu gözlemlenir. Bu durum, Kurul kararlarına da yansıdığı üzere...

Rekabet Hukuku Aralık 2021
Avrupa Komisyonu’ndan Bankalara Kartel Cezası
Hukuk Postası
Avrupa Komisyonu’ndan Bankalara Kartel Cezası

Avrupa Komisyonu, 2019 yılından bu yana Credit Suisse, UBS, Barclays, RBS ve HSBC’nin döviz spot ticaret (spot trading - Forex) piyasasındaki danışıklı davranışlarını soruşturuyordu. Komisyon, 02.12.2021 tarihli son basın açıklaması ile soruşturmanın sonuçlandığını duyurdu...

Rekabet Hukuku Aralık 2021
Hub and Spoke Kartelleri
Hukuk Postası
Hub and Spoke Kartelleri
Rekabet Hukuku Kasım 2021
E-Pazaryeri Platformları Sektör İncelemesi Ön Raporu Bölüm 1: “Kaptan bir cisim yaklaşıyor”
Hukuk Postası
E-Pazaryeri Platformları Sektör İncelemesi Ön Raporu Bölüm 1: “Kaptan bir cisim yaklaşıyor”

Son yıllarda rekabet hukuku alanındaki değişim tam anlamıyla baş döndürücü. Özellikle dijitalleşme rekabet hukuku kurallarının adeta yeniden yazılmasını gerektiriyor. Rekabet hukuku e-ticaret ve dijital platformlar konusundaki tüm arayışların merkezinde...

Rekabet Hukuku Kasım 2021
Rekabet Hukukunda İhtiyati Tedbir: Türk Rekabet Kurulu’nun Perakendeciler, WhatsApp ve Trendyol Kararları
Hukuk Postası
Rekabet Hukukunda İhtiyati Tedbir: Türk Rekabet Kurulu’nun Perakendeciler, WhatsApp ve Trendyol Kararları

Rekabet Hukukunda İhtiyati Tedbir: Türk Rekabet Kurulu’nun Perakendeciler, WhatsApp ve Trendyol Kararları

Rekabet Hukuku Ekim 2021
Uzlaşma Yönetmeliği Yürürlüğe Girdi
Hukuk Postası
Uzlaşma Yönetmeliği Yürürlüğe Girdi
Rekabet Hukuku Temmuz 2021
İnsan Kaynakları Uygulamalarındaki Rekabet Hukuku Endişeleri
Hukuk Postası
Rekabet Kurulu’nun Yeni Kartel Kararı
Hukuk Postası
Rekabet Kurulu’nun Yeni Kartel Kararı
Rekabet Hukuku Eylül 2020
Yerinde İncelemelere İlişkin Hukuki Zemin Hazırlanması
Hukuk Postası
Rekabetin Korunması Hakkında Kanunda Değişiklikler
Hukuk Postası
Sahibindencom Dosyası; Bir Zümrüdü Anka Hikayesi
Hukuk Postası
Rekabet Kurulu’nun Nihai ve Ara Kararları
Hukuk Postası
Facebook Dosyasında İkinci Perde
Hukuk Postası
Facebook Dosyasında İkinci Perde
Rekabet Hukuku Eylül 2019
Avrupa Komisyonu’nun Spot Döviz Ticareti Karteli Kararları
Hukuk Postası
Rekabet Kurumu’nun 12 Banka Kararında Beklenen İkinci Yarı
Hukuk Postası
Rekabet Kurulu’nun Sahibinden.com Kararı
Hukuk Postası
Rekabet Hukukunda Yeni Ufuklar; Dizel Emisyon Skandalı
Hukuk Postası
Rekabet Hukukunda Dosyaya Giriş Hakkı Uygulamaları
Hukuk Postası
Türk Bira Pazarında Kartlar Yeniden Dağıtılıyor
Hukuk Postası
Rekabet Kurulu’nun Trafik Sigortası Kararı
Hukuk Postası
Coty Kararı Işığında Seçici Dağıtım Sistemleri
Hukuk Postası
Aşırı Fiyatlama
Hukuk Postası
Aşırı Fiyatlama
Rekabet Hukuku Haziran 2017
Amazon Kararı ve E-Kitap Taahhütleri
Hukuk Postası
Amazon Kararı ve E-Kitap Taahhütleri
Rekabet Hukuku Haziran 2017
Booking.com Kararı
Hukuk Postası
Booking.com Kararı
Rekabet Hukuku Ocak 2017
Fiyat / Marj Sıkıştırması
Hukuk Postası
Fiyat / Marj Sıkıştırması
Rekabet Hukuku Kasım 2016
Elektrik Dağıtım Sektöründe Güncel Sorunlar: ELDER Kararı
Hukuk Postası
Rekabet Hukuku Çerçevesinde Azinlik Hisse Devirleri
Hukuk Postası
Etkilenen Pazar
Hukuk Postası
Etkilenen Pazar
Rekabet Hukuku Ağustos 2015

Yaratıcı hukuk çözümleri için iletişime geçin.