Örtülü Sermaye Kapsamındaki Faiz Ödemelerine Dair Güncel Yargı Kararları

30.06.2024 Beyza Günsel Sürücü

Giriş

Vergi sistemleri kanunların suistimalini önlemek için genel nitelikte düzenlemeler getirmek ile birlikte, genel düzenlemelerin uygulamada beklenen işlevi yerine getirmediği durumlara yönelik olarak da vergi kanunları kapsamında vergi güvenlik müesseseleri olarak özel mahiyette düzenlemeler getirilir. Söz konusu vergi güvenlik müesseselerinden biri, 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu (“KVK”) m. 12’de düzenleme altına alınan örtülü sermaye konusudur. Ülkelerin vergi sistemlerinde genel olarak şirketlerin özkaynak yoluyla finanse edilmesi teşvik edilir ve ortakların şirketlere yüksek miktarda borç vererek değil, sermaye koyarak finansman sağlaması amaçlanır. Bu amacın sebeplerinden biri de ortakların şirketlere borç vermesi karşılığı ödenen faizlerin şirket kurumlar vergisi matrahından indirilmesi yoluyla vergi kaybı doğurmasıdır. Söz konusu vergi kaybının önlenmesi amacıyla getirilen bir vergi güvenlik müessesesi olarak örtülü sermaye konusu bu makalede faiz ödemelerine dair en güncel ve önemli Danıştay Vergi Dava Daireleri Kurulu (“Danıştay VDDK”) kararları kapsamında kurumlar vergisi ve katma değer vergisi (“KDV”) boyutlarıyla ele alınır.

Örtülü Sermaye Kapsamındaki Faiz Ödemelerine Dair Güncel Yargı Kararları
% 0

Genel Olarak Örtülü Sermaye Müessesesi 

KVK m. 12/1 uyarınca kurumların, ortaklarından veya ortaklarla ilişkili olan kişilerden doğrudan veya dolaylı olarak temin ederek işletmede kullandıkları borçların, hesap dönemi içinde herhangi bir tarihte kurumun öz sermayesinin üç katını aşan kısmı, ilgili hesap dönemi için örtülü sermaye sayılır denilmek suretiyle tanım yapılır. Örtülü sermayenin ortaya çıkması için gereken üç temel şart bulunmaktadır: 

  • İlki, kurumun belli ilişkiler içinde bulunduğu gerçek ve tüzel kişilerden borçlanma yapmış olmasıdır. 
  • İkincisi, yapılan borçlanmaların hesap dönemi içinde herhangi bir tarihte kurumun öz sermayesinin üç katını aşmış olmasıdır. 
  • Sonuncusu, kurumla, borç alınan gerçek ve tüzel kişiler arasında belli oranlar dahilinde ilişki bulunmasıdır. 

Buna göre "ortakla ilişkili kişi" kavramı, (i) ortağın, doğrudan veya dolaylı olarak en az %10 oranında ortağı olduğu veya (ii) ortağın, en az %10 oranında oy veya kâr payı hakkına sahip olduğu bir kurumu ya da (iii) doğrudan veya dolaylı olarak ortağın veya ortakla ilişkili bu kurumun sermayesinin, oy veya kâr payı hakkına sahip hisselerinin en az %10'unu elinde bulunduran bir gerçek kişi veya kurumu ifade etmektedir.

KVK m. 12/7 uyarınca örtülü sermaye kapsamına giren şirketler için iki önemli sonuç düzenlenir:

  • Örtülü sermaye üzerinden kur farkı hariç, faiz ve benzeri ödemeler veya hesaplanan tutarlar, Gelir ve Kurumlar Vergisi kanunlarının uygulanmasında gerek borç alan gerekse borç veren nezdinde, örtülü sermaye şartlarının gerçekleştiği hesap döneminin son günü itibarıyla dağıtılmış kâr payı veya dar mükellefler için ana merkeze aktarılan tutar sayılır. 
  • Daha önce yapılan vergilendirme işlemleri tam mükellef kurumlar nezdinde yapılacak düzeltmede örtülü sermayeye ilişkin kur farklarını da kapsayacak şekilde, taraf olan mükellefler nezdinde buna göre düzeltilir. Şu kadar ki bu düzeltmenin yapılabilmesi için örtülü sermaye kullanan kurum adına tarh edilen vergilerin kesinleşmiş ve ödenmiş olması şarttır.

KVK m. 11/1-b uyarınca ise konuya ilişkin bir diğer sonuç düzenlenir ve buna göre örtülü sermaye üzerinden ödenen veya hesaplanan faiz, kur farkları ve benzeri giderler kanunen kabul edilmeyen gider olarak matraha dâhil edilecektir.

KVK m. 5/1-a uyarınca da kurumların, tam mükellefiyete tabi başka bir kurumun sermayesine katılımlardan elde ettikleri kazançları kurumlar vergisinden istisna edilmiştir.

1 Seri No.lu Kurumlar Vergisi Genel Tebliği’nin (“Tebliğ”) 12 no.lu bölümünde örtülü sermaye düzenlemesinin detaylarına yer verilir. Tebliğ’de düzeltme işlemine ilişkin olarak, borç veren tarafından düzeltme yapılırken, faiz gelirlerinden örtülü sermayeye isabet eden kısımların kâr payı geliri olarak dikkate alınacağı ve şartların varlığı halinde iştirak kazançları istisnası olarak vergiden istisna edileceği belirtilir.

Gerek kanuni düzenlemeden gerekse de Tebliğ hükmünden anlaşıldığı üzere, örtülü sermayeye isabet eden faiz ödemeleri, ilgili dönem kurum kazancının tespitinde, borç veren bakımından şartlar sağlanıyorsa iştirak kazancı istisnası niteliğindedir.

Kurumlar Vergisi Açısından Örtülü Sermaye Kapsamında Ödenen Faize ilişkin Güncel Danıştay VDDK Kararı 

Vergi idaresince eleştiri konusu edilme riski bulunan hususlardan biri, örtülü sermaye olarak kabul edilen borç üzerinden hesaplanan faizin kanunen kabul edilmeyen gider olarak dikkate alınması ve bu giderin tamamı veya bir kısmı üzerinden kurumlar vergisi ödenmemesi durumunda “vergilerin kesinleşmiş ve ödenmiş olması şartı” sağlanmadığı gerekçesiyle düzeltme yapılamayacağının ileri sürülmesidir. Bu yoruma göre, borca ilişkin faiz gelirini elde eden şirketçe faiz tutarının kâr payı sayılması suretiyle iştirak kazancı istisnası kapsamında değerlendirilmesi de mümkün olmaz.

Ancak, Danıştay VDDK’nın E. 2022/93 K. 2024/102 sayılı ve 06.03.2024 tarihli güncel kararı kapsamında, vergi idaresinin örtülü sermaye kapsamında düzeltme için “vergilerin kesinleşmiş ve ödenmiş olması şartı” sağlanmadığı gerekçesiyle düzeltme yapılamayacağından bahisle düzenlenen vergi inceleme raporu uyarınca yapılan cezalı tarhiyatı hukuka aykırı bulmuştur. Karar kapsamında yapılan önemli değerlendirmeler aşağıdaki şekildedir: 

  • Örtülü sermaye kapsamındaki borcu kullanan kurum tarafından ilişkili olduğu şirkete ödenen faizin kanunen kabul edilmeyen gider olarak, borç veren kurum tarafından ise elde edilen faiz gelirinin "kâr payı" olarak dikkate alınması suretiyle daha önceki vergilendirme işlemlerinin düzeltilmesi gerekir.
  • KVK m. 12/7’de, "daha önce yapılan vergilendirme işlemleri"nin düzeltilmesi için "tarh edilen" vergilerin kesinleşmiş ve ödenmiş olması gerektiği belirtilmektedir. Buradan anlaşılması gereken hesap dönemi kapandıktan sonra diğer bir ifadeyle kurumlar vergisi beyannamesi verildikten ve kurumlar vergisi tahakkuk ettirildikten sonra örtülü sermaye kullanan kurumun yapacağı düzeltme talebi yönünden, beyana dayalı olarak, ikmalen ya da re'sen tarh edilen verginin kesinleşmiş ve ödenmiş olması gerektiğidir. Dolayısıyla henüz vergilendirme ve tarh işlemi gerçekleşmeden, dönemi içinde yapılan düzeltmelerde kesinleşme ve ödeme şartı söz konusu olmayacaktır.
  • Bu durumda, borç alan şirket tarafından hesap dönemi içinde kanunen kabul edilmeyen gider olarak dikkate alınmasına rağmen zarar edilmiş olması nedeniyle kurumlar vergisi ödenmemesi veyahut düzeltme tutarına isabet eden vergi tutarından daha düşük tutarlı vergi ödenmesi halinde de borç veren kurum nezdinde gerekli düzeltme işlemleri yapılabilir.
  • Dolayısıyla anılan borca ilişkin faiz gelirinin elde edilen kâr payı sayılarak iştirak kazancı istisnası kapsamında değerlendirilmesi gerekmektedir.

Konu hakkında verilmiş çokça başka yargı kararı olmakla birlikte, bu makaleye konu edilen güncel Danıştay VDDK kararı, vergi idaresinin KVK m. 12/7’ye dair son derece dar ve mevzuata aykırı yorumuna yönelik yapılan önemli değerlendirmeleriyle birlikte mükellefler için son derece önemlidir.

Katma Değer Vergisi Açısından Örtülü Sermaye Kapsamında Ödenen Faize ilişkin Güncel VDDK Kararı

Örtülü sermaye üzerinden elde edilen ve kâr payı olarak kabul edilen faiz gelirlerinin katma değer vergisinin konusuna girip girmediği de örtülü sermayeye ilişkin bir diğer tartışma konusudur. 

Bilindiği üzere, 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu’nun (“KDVK”) 1. maddesi uyarınca Türkiye'de ticari, sınai, zirai faaliyet ve serbest meslek faaliyeti çerçevesinde yapılan teslim ve hizmetler, katma değer vergisinin konusunu oluşturur.

Vergi idaresinin yaklaşımına göre, örtülü sermaye ile borç sağlanması finansman hizmeti niteliğindedir ve finansman hizmeti karşılığı ödenen faizin de KDV’ye tabi olduğu ileri sürülür. 

Ancak, kanunun açık lafzı uyarınca kâr payı niteliğindeki bu ödemeler kâr dağıtımı olarak değerlendirildiğinden ve kâr dağıtımı KDV’nin konusuna girmediğinden örtülü sermaye kapsamında verilen borca ilişkin faiz ödemeleri de KDV’nin konusuna girmez. Danıştay VDDK’nın E. 2021/499, K. 2023/94 sayılı ve 15.02.2023 tarihli ve E. 2021/263, K. 2023/95 sayılı ve 15.02.2023 tarihli güncel kararları kapsamında, vergi mahkemesinin örtülü sermaye kapsamındaki faiz ödemelerinde KDV tahakkukunu hukuka uygun bulan kararı kaldırılmıştır. Söz konusu kararlar ile, davacının örtülü sermaye üzerinden hesaplanan tutarların, dönem sonu itibarıyla kâr payı kabul edildiği, Katma Değer Vergisi Kanunu'nun 1. maddesinde sayılan katma değer vergisinin konusuna giren hususlar içerisinde kâr paylarının bulunmadığı, dolayısıyla dava konusu tahakkuk eden vergide hukuka uygunluk bulunmadığı yönündeki temyiz talebi ise kabul edilmiştir.

Sonuç

Örtülü sermaye kapsamında verilen borca ilişkin yapılan faiz ödemeleri hem kurumlar vergisi hem de KDV açısından vergi idaresinin eleştiri konusu yapma eğiliminde olduğu konulardan biridir. Ancak konuya dair çok yakın tarihli Danıştay VDDK kararları söz konusu eleştirilere yönelik önemli mükellefler lehine açıklamalar içerir. Nitekim bu kararlar kapsamında, (i) kurumlar vergisi açısından örtülü sermaye durumunda zarar edilmiş olması nedeniyle kurumlar vergisi ödenmemesi veya düzeltme tutarına isabet eden vergi tutarından daha düşük tutarlı vergi ödenmesi halinde borç veren kurum nezdinde gerekli düzeltme işlemlerinin yapılabileceği ve borca ilişkin faiz gelirinin elde edilen kâr payı sayılarak iştirak kazancı istisnası kapsamında değerlendirilmesi gerektiğine; (ii) KDV açısından ise, yapılan faiz ödemelerinin kâr payı niteliğinde olmasından ve kâr payı dağıtımının KDVK'da sayılan türde bir teslim veya hizmet olarak nitelendirilemeyeceğinden söz konusu ödeme işleminin KDV'nin konusuna girmeyeceğine hükmedilmiştir. Bu kararlar örtülü sermaye açısından önemli bir içtihat teşkil eder.

Bu makalenin tüm hakları saklıdır. Kaynak gösterilmeksizin veya Erdem & Erdem’in yazılı izni alınmaksızın bu makale kullanılamaz, çoğaltılamaz, kopyalanamaz, yayımlanamaz, dağıtılamaz veya başka bir suretle yayılamaz. Kaynak gösterilmeksizin veya Erdem & Erdem’in yazılı izni alınmaksızın oluşturulan içerikler takip edilmekte olup, hak ihlalinin tespiti halinde yasal yollara başvurulacaktır.

Diğer İçerikler

Yabancıların Türkiye’deki Konut ve İşyeri Alımlarında KDV İstisnası
Hukuk Postası
Yabancıların Türkiye’deki Konut ve İşyeri Alımlarında KDV İstisnası

Yabancılara konut ve işyeri satışlarını teşvik etmek amacıyla 5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanunu kapsamında yabancıların Türk vatandaşlığı kazanımına yönelik mevzuat değişiklikleri yapıldığı bilinmektedir...

Vergi Hukuku 29.02.2024
Enflasyon Muhasebesine İlişkin Anayasa Mahkemesi Kararı
Hukuk Postası
Enflasyon Muhasebesine İlişkin Anayasa Mahkemesi Kararı

Anayasa Mahkemesi’nin 16 Ocak 2024 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan E.2023/105, K.2023/208 sayılı kararı ile 213 sayılı Vergi Usul Kanunu’nun (“VUK”) geçici 33. maddesinde yer alan ve 2021 yılı için enflasyon düzeltmesi yapılmaması sonucunu doğuran “2021” ibaresi Anayasa’ya aykırı bulunarak iptal...

Vergi Hukuku 31.01.2024
Taşınmazların Kurumlar Vergisi Kanunundaki Kısmi Bölünme Kapsamından Çıkarılması
Hukuk Postası
Taşınmazların Kurumlar Vergisi Kanunundaki Kısmi Bölünme Kapsamından Çıkarılması

06.02.2023 Tarihinde Meydana Gelen Depremin Yol Açtığı Ekonomik Kayıpların Telafisi İçin Ek Motorlu Taşıtlar Vergisi İhdası İle Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılması Hakkında 7456 sayılı Kanun (“7456 sayılı Kanun”) 15.07.2023 tarihli ve 32249 sayılı Resmî Gazete’de yayımlandı...

Vergi Hukuku 30.09.2023
B Seri 18 Sıra Numaralı Tahsilat Genel Tebliği
Hukuk Postası
B Seri 18 Sıra Numaralı Tahsilat Genel Tebliği

İdari para cezaları için genel usul kanunu olan 5326 sayılı Kabahatler Kanunu’nun (“Kanun”) bazı maddelerinin uygulamasına ilişkin usul ve esasları belirlemek amacıyla, Hazine ve Maliye Bakanlığı (“Gelir İdaresi Başkanlığı”) tarafından hazırlanan B Seri 18 Sıra No.’lu Tahsilat Genel Tebliği...

Vergi Hukuku 31.05.2023
Şirket Birleşmelerinde Borcun Aşağı İtelenmesine (Debt Push Down) İlişkin Yeni Vergisel Düzenlemeler
Hukuk Postası
Şirket Birleşmelerinde Borcun Aşağı İtelenmesine (Debt Push Down) İlişkin Yeni Vergisel Düzenlemeler

12 Mart 2023 tarih ve 32130 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 7440 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun (7440 sayılı Kanun) m. 20 ile şirket birleşmelerinde “borcun aşağı itelenmesi”ne (debt push down) ilişkin yeni ve önemli bir vergisel düzenleme...

Vergi Hukuku 30.04.2023
Finansal Yeniden Yapılandırma Sözleşmelerinde Damga Vergisi İstisnası
Hukuk Postası
Finansal Yeniden Yapılandırma Sözleşmelerinde Damga Vergisi İstisnası

19.07.2019 tarihinde Resmî Gazete’de yayımlanan 7186 sayılı Kanunu m. 17 ile 5411 sayılı Bankacılık Kanunu’na (“BK”) eklenen geçici m. 32 ile finansal güçlük içinde bulunan ancak finans sektörüne olan borçlarının yeniden yapılandırılması yoluyla faaliyetine devam etmesi olanaklı bulunan firmalara...

Vergi Hukuku 31.12.2022
7420 Sayılı Kanun Kapsamında Sermaye Azaltımında Vergilendirme
Hukuk Postası
7420 Sayılı Kanun Kapsamında Sermaye Azaltımında Vergilendirme

09.11.2022 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanan 7420 sayılı Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ("7420 Sayılı Kanun") ile vergi mevzuatında önemli değişiklikler ve düzenlemeler yapıldı. 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu’na...

Vergi Hukuku 30.11.2022
Serbest Bölgelerdeki Şirketlerin Damga Vergisi Yükümlülüğü
Hukuk Postası
Serbest Bölgelerdeki Şirketlerin Damga Vergisi Yükümlülüğü

Serbest Bölgeler, ihracata yönelik yatırım ve üretimi teşvik etmek, doğrudan yabancı yatırımları ve teknoloji girişini hızlandırmak, işletmeleri ihracata yönlendirmek ve uluslararası ticareti geliştirmek amacıyla kurulan bölgelerdir. Sayılan amaçların gerçekleştirilebilmesi amacıyla...

Vergi Hukuku 31.08.2022
Sermaye Tamamlama Fonunun Vergisel Açıdan İncelenmesi
Hukuk Postası
Sermaye Tamamlama Fonunun Vergisel Açıdan İncelenmesi

15 Nisan 2022 tarih ve 31810 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 7394 sayılı Hazineye Ait Taşınmaz Malların Değerlendirilmesi ve Katma Değer Vergisi Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun...

Vergi Hukuku Mayıs 2022
Ekonominin Dijitalleşmesi ve Küresel Asgari Kurumlar Vergisi
Hukuk Postası
Ekonominin Dijitalleşmesi ve Küresel Asgari Kurumlar Vergisi

Son yıllarda ekonomideki artan dijitalleşme ile birlikte birçok yeni iş modeli ortaya çıkmış ve geleneksel iş modelleri büyük ölçüde değişime uğramıştır. Söz konusu değişim ile birlikte uluslararası işletmelerin elde ettiği gelirlerin vergilendirilmesi konusunda...

Vergi Hukuku Mart 2022
Vergi İade Davalarında Yürütmenin Durdurulması Talebi için Öngörülen Teminat Yükümlülüğü
Hukuk Postası
Vergi İade Davalarında Yürütmenin Durdurulması Talebi için Öngörülen Teminat Yükümlülüğü

22.01.2022 tarih ve 31727 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 7351 sayılı Kanun ile (“7351 Sayılı Kanun”) vergi mevzuatında esaslı değişiklikler yürürlüğe girdi. Vergi mevzuatına yönelik değişikliklerin yanı sıra, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun...

Vergi Hukuku Şubat 2022
Son Gelişmeler Işığında Sosyal Medya İçerik Üreticileri Kazançlarının Vergilendirilmesi
Hukuk Postası
Son Gelişmeler Işığında Sosyal Medya İçerik Üreticileri Kazançlarının Vergilendirilmesi

Sosyal medya, dijital dünya ve internet teknolojisinin gelişmesi ile birlikte ortaya çıkmış ve günümüzde tüm dünyayı önemli ölçüde etkilemiştir. Yeni medyanın baş aktörlerinden biri de sosyal medya içerik üreticileridir. Söz konusu kişiler, sosyal paylaşım ağları üzerinden reklam gelirleri...

Vergi Hukuku Aralık 2021
Dijital Reklam Hizmetlerinde Stopaj Vergisi Sorunu
Hukuk Postası
Yeni Bir Vergi Uyuşmazlık Konusu: Değerli Konut Vergisi
Hukuk Postası
Şirketlerin Kendi Payını İktisabında Stopaj Uygulaması
Hukuk Postası
Dünden Bugüne Özel Tüketim Vergisi
Hukuk Postası
Dünden Bugüne Özel Tüketim Vergisi

1990’lı yıllarda global ekonomi açısından önemli gelişmeler yaşandı. 1900’ların ikinci yarısına geçilirken, Amerika Birleşik Devletleri Merkez Bankası’nın faizleri yükseltmesi ve sıcak paranın yönünü Doğu Asya ülkelerinden batıya çevirmesi, 1998 yılında Asya ülkelerinde yaşanan ekonomik kriz neticesinde...

Vergi Hukuku Eylül 2020
Kaydi Altın Satışları ve BSMV
Hukuk Postası
Kaydi Altın Satışları ve BSMV
Vergi Hukuku Temmuz 2020
Kısmi Bölünmede Sermaye Azaltımının Vergilendirilmesi
Hukuk Postası
Limited Şirket Vergi Borçlarında Sorumluluk
Hukuk Postası
Kur Farklarında KDV
Hukuk Postası
Kur Farklarında KDV
Vergi Hukuku Şubat 2019
Sermaye Azaltımının Vergisel Boyutu
Hukuk Postası
Taşınmazların Kısmi Bölünme Suretiyle Devri
Hukuk Postası
Damga Vergisi Kanunu’ndaki Güncel Değişiklikler
Hukuk Postası
Vergi Cezalarını Ortadan Kaldıran Haller
Hukuk Postası

Yaratıcı hukuk çözümleri için iletişime geçin.