İklim Kanunu Teklifi

24.02.2025 Mert Kaan Gümüş
% 0

20.02.2025 tarihinde İklim Kanunu Teklifi (Kanun Teklifi) Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na sunuldu. Kanun Teklifi ile iklim değişikliği ile mücadele bakımından çeşitli düzenlemeler öngörüldü. Bu düzenlemelerden başlıcaları aşağıda özetlenir:

  • Kanun Teklifi’nde; iklim değişikliği ile mücadelede esas olan sera gazı emisyonlarının azaltılması ve iklim değişikliğine uyum faaliyetleri ile planlama ve uygulama araçlarının, gelirleri, izin ve denetimi ve bunlara ilişkin yasal ve kurumsal çerçevenin usul ve esasları düzenlendi.
  • İklim değişikliği ile mücadele bakımından temel ilkeler ve esaslar açıklandı.
  • Sera gazı emisyonlarının azaltım faaliyetleri ve iklim değişikliğine uyum faaliyetleri öngörülerek bu kapsamda planlama ve uygulama araçları tanımlandı.
  • Karbon fiyatlandırması bakımından düzenlemelere ve bu doğrultuda Emisyon Ticaret Sistemi’nin (ETS) kurulmasına yer verildi.
  • İklim değişikliğiyle mücadele için özel gelir ve döner sermaye düzenlemeleri açıklandı. Kanun Teklifi kapsamında elde edilen gelirlerin, idari para cezalarının belirli oranları ve uluslararası karbon piyasalarından sağlanan katkı payları gibi gelirlerin genel bütçeye özel gelir olarak kaydedilmesi düzenlendi.
  • Sera gazı emisyonlarının takibi, ozon tabakasını incelten maddeler ve florlu sera gazlarına ilişkin yasaklara veya sınırlamalara aykırı hareket edenlere, fiilin türüne ve kapsamına bağlı olarak çeşitli idari para cezaları uygulanması ve bazı durumlarda faaliyet kısıtlamaları getirilmesi gibi yaptırımlar öngörüldü.
  • Ayrıca, ETS yükümlülüklerine uymayan işletmelere tahsisat teslim engeli, izin iptali ve ek cezalar uygulanması, tekrar eden ihlallerde ise cezaların katlanarak artırılması düzenlemelerine yer verildi.
  • İdari yaptırıma tabi fiillerin denetim yetkisinin İklim Değişikliği Başkanlığı’na ait olduğu, yerinde inceleme ve denetimlerin gerektiğinde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın taşra teşkilatı tarafından gerçekleştirileceği düzenlendi.

Kanun Teklifi’nin komisyonlarda görüşülerek genel kurula sunulması ve kanunlaşması beklenmektedir.

Bu makalenin tüm hakları saklıdır. Kaynak gösterilmeksizin veya Erdem & Erdem’in yazılı izni alınmaksızın bu makale kullanılamaz, çoğaltılamaz, kopyalanamaz, yayımlanamaz, dağıtılamaz veya başka bir suretle yayılamaz. Kaynak gösterilmeksizin veya Erdem & Erdem’in yazılı izni alınmaksızın oluşturulan içerikler takip edilmekte olup, hak ihlalinin tespiti halinde yasal yollara başvurulacaktır.

Diğer İçerikler

Sürdürülebilirlik Denetimi Yönetmeliği
Hukuki Gelişmeler
Sürdürülebilirlik Denetimi Yönetmeliği

Sürdürülebilirlik Denetimi Yönetmeliği (Yönetmelik) 17.01.2025 tarih ve 32785 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yönetmelikle Türk Ticaret Kanunu ve Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu’nun Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname çerçevesinde...

ÇSY ve Sürdürülebilirlik 20.01.2025
Florlu Sera Gazlarına İlişkin Yönetmelik
Hukuki Gelişmeler
Florlu Sera Gazlarına İlişkin Yönetmelik

15.10.2024 tarihli ve 32693 sayılı Resmî Gazete’de Florlu Sera Gazlarına İlişkin Yönetmelik (Yönetmelik) yayımlandı. Yönetmelik ile 29.06.2022 tarihli ve 31881 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Florlu Sera Gazlarına İlişkin Yönetmelik yürürlükten kaldırılmıştır. Yönetmelik, Avrupa Birliği mevzuatına uyum...

ÇSY ve Sürdürülebilirlik 16.10.2024
Yeşil Dönüşüm Destek Programı Tebliği
Hukuki Gelişmeler
Yeşil Dönüşüm Destek Programı Tebliği

Yeşil Dönüşüm Destek Programı Uygulama Usul ve Esaslar Tebliği (Tebliğ) 26.07.2024 tarihli ve 32613 sayılı Resmî Gazete yayımlanarak yürürlüğe girdi. Tebliğ, Türkiye’de döngüsel ekonomi yaklaşımıyla uyumlu, doğal kaynakları koruyan, iklim ve sürdürülebilirlik hedeflerine katkı sağlayan, kaynak verimli ve...

ÇSY ve Sürdürülebilirlik 26.07.2024
AB Kurumsal Sürdürülebilirlik Özen Yükümlülüğü Direktifi
Hukuki Gelişmeler
AB Kurumsal Sürdürülebilirlik Özen Yükümlülüğü Direktifi

24 Nisan 2024 tarihinde Avrupa Parlemantosu’nda kabul edilen Kurumsal Sürdürülebilirlik Özen Yükümlülüğü Direktifi (Direktif), 5 Temmuz 2024 tarihinde yayımlandı ve 25 Temmuz 2024 tarihinde yürürlüğe girdi. Direktif ile şirketlerin, çevresel ve sosyal yükümlülüklerinin küresel tedarik zincirlerine etki edecek...

ÇSY ve Sürdürülebilirlik 26.07.2024
Avrupa Denetim Otoritelerinin Sürdürülebilir Finansman Yönetmeliği’ne İlişkin Ortak Görüşü
Hukuki Gelişmeler
Avrupa Denetim Otoritelerinin Sürdürülebilir Finansman Yönetmeliği’ne İlişkin Ortak Görüşü

Avrupa Bankacılık Otoritesi, Avrupa Sigorta ve Emeklilik Otoritesi ile Avrupa Menkul Kıymetler ve Piyasalar Otoritesi (Avrupa Denetim Otoriteleri) 18.06.2024 tarihinde 2019/2088 sayılı ve 27.11.2019 tarihli Sürdürülebilir Finansman Yönetmeliği’nin (Yönetmelik) değerlendirmesine ilişkin ortak görüş yayınladı...

ÇSY ve Sürdürülebilirlik 03.07.2024
Kamuda Yeşil Çimento Kullanımının Teşvikine İlişkin Düzenleme 01.01.2025’te Yürürlüğe Girecek
Hukuki Gelişmeler
Kamuda Yeşil Çimento Kullanımının Teşvikine İlişkin Düzenleme 01.01.2025’te Yürürlüğe Girecek

Kamu İhale Sözleşmelerinde Düşük Karbon Emisyonuna Sahip Yeşil Çimento Kullanımının Yaygınlaştırılmasına İlişkin Tebliğ (Tebliğ) 16.03.2024 tarihli ve 32491 sayılı Resmî Gazete’de yayımlandı. Tebliğ, 01.01.2025 tarihinde yürürlüğe girecek. Tebliğ uyarınca çevresel sürdürülebilirlik ve teknik üstünlükleriyle...

ÇSY ve Sürdürülebilirlik 20.03.2024

Yaratıcı hukuk çözümleri için iletişime geçin.