Sürdürülebilirlik Denetimi Yönetmeliği

20.01.2025 Mert Kaan Gümüş
% 0

Sürdürülebilirlik Denetimi Yönetmeliği (Yönetmelik) 17.01.2025 tarih ve 32785 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. 

Yönetmelikle Türk Ticaret Kanunu ve Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu’nun Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname çerçevesinde yapılacak sürdürülebilirlik denetimi, sürdürülebilirlik alanında faaliyette bulunacak bağımsız denetim kuruluşları ve bağımsız denetçilere ilişkin usul ve esaslar düzenlendi. Yönetmelik’te yer alan önemli hususlar aşağıda özetlenir:

  • Sürdürülebilirlik denetiminin amacı, kapsamı, konusu, tarafları ve kıstası ile denetim raporu hakkında detaylı düzenlemeler öngörüldü. 
  • Sürdürülebilirlik denetiminin, denetim kuruluşları tarafından yetkileri çerçevesinde gerçekleştirileceği ve denetim kuruluşlarının yetkilendirilmesine dair usul ve kriterler belirlendi. Bunun yanında denetim ekiplerinde görev alacak denetçilerin yetkilendirilmesi ve bu yetkilendirme bakımından bir şart olarak öngörülen sürdürülebilirlik denetçiliği sınavı ve uygulamalı mesleki eğitime dair detaylar düzenlendi.
  • Denetim kuruluşlarının ve denetçilerin sürdürülebilirlik denetimi alanına ilişkin yetkilendirilme işlemlerine dair özel bir resmi sicil kaydı ve ilanı düzenlendi.
  • Sürdürülebilirlik denetimi sonucunda, Türkiye Denetleme Standartlarına (TDS) uygun olarak sürdürülebilirlik denetim raporunun hazırlanacağı, raporun denetim kuruluşu adına sorumlu denetçilerce imzalanacağı düzenlendi. Bunun yanında sorumlu denetçi olma şartları ve raporun düzenlenmesi ve teslimine dair detaylar öngörüldü.
  • Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu’nun (Kurum), denetim kuruluşlarının sürdürülebilirlik denetim faaliyetlerini denetleyeceği ve inceleme sonuçlarının her yıl Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurulu (Kurul) tarafından bir raporla açıklanacağı düzenlendi. Bunun yanında Kurum’un inceleme ve denetim faaliyetlerine dair detaylı düzenlemeler getirildi.
  1. Bu kapsamdaki düzenlemelere aykırı çalışma ve faaliyet yürütenler hakkında Kurul kararıyla ikaz, uyarı, faaliyetin kısıtlanması, faaliyet izninin askıya alınması ve faaliyet izninin iptali yaptırımlarının uygulanacağı ve bu yaptırımlara dair detaylar düzenlendi.
  2. Kurul’a fiilin ağırlığını dikkate alarak daha hafif yaptırım uygulama yetkisi verildi.  
  3. Kurul kararlarına karşı herhangi bir idari başvuru yolu olmadığı ve kararların resmi sicile işleneceği belirlendi. Ancak kararların ilgililere tebliğ edileceği ve yargı yolunun açık olduğu da vurgulandı.  
  • İdari yaptırımların, mevzuata aykırılıkları tespit edilen denetim kuruluşları ve sorumlu denetçiler hakkında uygulanacağı, Sürdürülebilirlik denetim raporlarının TDS’ye aykırı olması ile bu raporlardaki bilgi ve kanaatlerin yanlış, eksik ve yanıltıcı olması nedeniyle doğabilecek zararlardan, denetim kuruluşları ve denetçilerin ayrı ayrı sorumlu olduğu vurgulandı.

Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girdi. Ancak Geçici Madde 1 hükmüyle denetim kuruluşlarının yetkilendirilmesine ilişkin şartlarda, sürdürülebilirlik denetçisi olma şartlarında, sürdürebilirlik denetiminde yetkili denetçilere dair şartlarda ve sorumlu denetçilere dair şartlarda Yönetmelik’te belirtilen tarihlere kadar esneklik sağlandı.

Bu makalenin tüm hakları saklıdır. Kaynak gösterilmeksizin veya Erdem & Erdem’in yazılı izni alınmaksızın bu makale kullanılamaz, çoğaltılamaz, kopyalanamaz, yayımlanamaz, dağıtılamaz veya başka bir suretle yayılamaz. Kaynak gösterilmeksizin veya Erdem & Erdem’in yazılı izni alınmaksızın oluşturulan içerikler takip edilmekte olup, hak ihlalinin tespiti halinde yasal yollara başvurulacaktır.

Diğer İçerikler

Florlu Sera Gazlarına İlişkin Yönetmelik
Hukuki Gelişmeler
Florlu Sera Gazlarına İlişkin Yönetmelik

15.10.2024 tarihli ve 32693 sayılı Resmî Gazete’de Florlu Sera Gazlarına İlişkin Yönetmelik (Yönetmelik) yayımlandı. Yönetmelik ile 29.06.2022 tarihli ve 31881 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Florlu Sera Gazlarına İlişkin Yönetmelik yürürlükten kaldırılmıştır. Yönetmelik, Avrupa Birliği mevzuatına uyum...

ÇSY ve Sürdürülebilirlik 16.10.2024
Yeşil Dönüşüm Destek Programı Tebliği
Hukuki Gelişmeler
Yeşil Dönüşüm Destek Programı Tebliği

Yeşil Dönüşüm Destek Programı Uygulama Usul ve Esaslar Tebliği (Tebliğ) 26.07.2024 tarihli ve 32613 sayılı Resmî Gazete yayımlanarak yürürlüğe girdi. Tebliğ, Türkiye’de döngüsel ekonomi yaklaşımıyla uyumlu, doğal kaynakları koruyan, iklim ve sürdürülebilirlik hedeflerine katkı sağlayan, kaynak verimli ve...

ÇSY ve Sürdürülebilirlik 26.07.2024
AB Kurumsal Sürdürülebilirlik Özen Yükümlülüğü Direktifi
Hukuki Gelişmeler
AB Kurumsal Sürdürülebilirlik Özen Yükümlülüğü Direktifi

24 Nisan 2024 tarihinde Avrupa Parlemantosu’nda kabul edilen Kurumsal Sürdürülebilirlik Özen Yükümlülüğü Direktifi (Direktif), 5 Temmuz 2024 tarihinde yayımlandı ve 25 Temmuz 2024 tarihinde yürürlüğe girdi. Direktif ile şirketlerin, çevresel ve sosyal yükümlülüklerinin küresel tedarik zincirlerine etki edecek...

ÇSY ve Sürdürülebilirlik 26.07.2024
Avrupa Denetim Otoritelerinin Sürdürülebilir Finansman Yönetmeliği’ne İlişkin Ortak Görüşü
Hukuki Gelişmeler
Avrupa Denetim Otoritelerinin Sürdürülebilir Finansman Yönetmeliği’ne İlişkin Ortak Görüşü

Avrupa Bankacılık Otoritesi, Avrupa Sigorta ve Emeklilik Otoritesi ile Avrupa Menkul Kıymetler ve Piyasalar Otoritesi (Avrupa Denetim Otoriteleri) 18.06.2024 tarihinde 2019/2088 sayılı ve 27.11.2019 tarihli Sürdürülebilir Finansman Yönetmeliği’nin (Yönetmelik) değerlendirmesine ilişkin ortak görüş yayınladı...

ÇSY ve Sürdürülebilirlik 03.07.2024
Kamuda Yeşil Çimento Kullanımının Teşvikine İlişkin Düzenleme 01.01.2025’te Yürürlüğe Girecek
Hukuki Gelişmeler
Kamuda Yeşil Çimento Kullanımının Teşvikine İlişkin Düzenleme 01.01.2025’te Yürürlüğe Girecek

Kamu İhale Sözleşmelerinde Düşük Karbon Emisyonuna Sahip Yeşil Çimento Kullanımının Yaygınlaştırılmasına İlişkin Tebliğ (Tebliğ) 16.03.2024 tarihli ve 32491 sayılı Resmî Gazete’de yayımlandı. Tebliğ, 01.01.2025 tarihinde yürürlüğe girecek. Tebliğ uyarınca çevresel sürdürülebilirlik ve teknik üstünlükleriyle...

ÇSY ve Sürdürülebilirlik 20.03.2024

Yaratıcı hukuk çözümleri için iletişime geçin.