Florlu Sera Gazlarına İlişkin Yönetmelik
15.10.2024 tarihli ve 32693 sayılı Resmî Gazete’de Florlu Sera Gazlarına İlişkin Yönetmelik (Yönetmelik) yayımlandı. Yönetmelik ile 29.06.2022 tarihli ve 31881 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Florlu Sera Gazlarına İlişkin Yönetmelik yürürlükten kaldırılmıştır. Yönetmelik, Avrupa Birliği mevzuatına uyum çerçevesinde hazırlanmış olup Türkiye'nin taraf olduğu Ozon Tabakasını İncelten Maddelere Dair Montréal Protokolü kapsamında yer alan florlu sera gazlarının salınımını kontrol altına almak üzere florlu sera gazları ve diğer florlu maddelerin yönetimine ilişkin usul ve esasları düzenlemeyi amaçlamaktadır.
Yönetmelik’te yer alan önemli hususlar aşağıda özetlenir:
- Florlu sera gazlarının ithalatında işletmelere kota tahsisi uygulaması devam eder. Kota tahsisinde, Faaliyet Raporları Veri Tabanı’na (FARAVET) giriş yapılan verilerine göre, kotanın kullanılacağı yıldan önceki son 5 yıl içinde toplam 3 yıl veya daha fazla hidroflorokarbon ithalatı yapmış işletmeler yerleşik işletme; FARAVET’e giriş yapılan verilerine göre, kotanın kullanılacağı yıldan önceki son 5 yıl içinde 3 yıldan daha az hidroflorokarbon ithalatı yapmış işletmeler ise yeni katılımcı işletme olarak kabul edilir.
- 17.01.2005 tarihli ve 2005/8391 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Dahilde İşleme Rejimi Kararı kapsamında ihraç kaydıyla hidroflorokarbon ithalatında hidroflorokarbon kontrol belgesi aranmaz ancak ithalatçının FARAVET sistemine kaydı zorunludur.
- Ürün ve/veya ekipman devreden çıkartıldığında, kap ömrünü tamamladığında, bakım veya teknik servis esnasında oluşan ve tekrar kullanıma uygun olmayan atık hidroflorokarbonların ıslahını gerçekleştirecek tesislerin Çevre İzin ve Lisans Yönetmeliği kapsamında florlu sera gazı ıslahı konulu lisans alma yükümlülüğü bulunur. Atık hidroflorokarbonların imha edilebileceği teknolojiler Yönetmelik ekinde listelenir.
- Yerleşik işletme ve yeni katılımcı işletme olarak kabul edilmeye ilişkin Yönetmelik hükmü ile dahilde işleme rejimi kapsamında getirilen istisna 01.01.2025 tarihinde yürürlüğe girecektir. Diğer Yönetmelik hükümleri ise yayımlanma tarihinde yürürlüğe girmiştir.
Bu makalenin tüm hakları saklıdır. Kaynak gösterilmeksizin veya Erdem & Erdem’in yazılı izni alınmaksızın bu makale kullanılamaz, çoğaltılamaz, kopyalanamaz, yayımlanamaz, dağıtılamaz veya başka bir suretle yayılamaz. Kaynak gösterilmeksizin veya Erdem & Erdem’in yazılı izni alınmaksızın oluşturulan içerikler takip edilmekte olup, hak ihlalinin tespiti halinde yasal yollara başvurulacaktır.
Diğer İçerikler
Yeşil Dönüşüm Destek Programı Uygulama Usul ve Esaslar Tebliği (Tebliğ) 26.07.2024 tarihli ve 32613 sayılı Resmî Gazete yayımlanarak yürürlüğe girdi. Tebliğ, Türkiye’de döngüsel ekonomi yaklaşımıyla uyumlu, doğal kaynakları koruyan, iklim ve sürdürülebilirlik hedeflerine katkı sağlayan, kaynak verimli ve...
24 Nisan 2024 tarihinde Avrupa Parlemantosu’nda kabul edilen Kurumsal Sürdürülebilirlik Özen Yükümlülüğü Direktifi (Direktif), 5 Temmuz 2024 tarihinde yayımlandı ve 25 Temmuz 2024 tarihinde yürürlüğe girdi. Direktif ile şirketlerin, çevresel ve sosyal yükümlülüklerinin küresel tedarik zincirlerine etki edecek...
Avrupa Bankacılık Otoritesi, Avrupa Sigorta ve Emeklilik Otoritesi ile Avrupa Menkul Kıymetler ve Piyasalar Otoritesi (Avrupa Denetim Otoriteleri) 18.06.2024 tarihinde 2019/2088 sayılı ve 27.11.2019 tarihli Sürdürülebilir Finansman Yönetmeliği’nin (Yönetmelik) değerlendirmesine ilişkin ortak görüş yayınladı...
Kamu İhale Sözleşmelerinde Düşük Karbon Emisyonuna Sahip Yeşil Çimento Kullanımının Yaygınlaştırılmasına İlişkin Tebliğ (Tebliğ) 16.03.2024 tarihli ve 32491 sayılı Resmî Gazete’de yayımlandı. Tebliğ, 01.01.2025 tarihinde yürürlüğe girecek. Tebliğ uyarınca çevresel sürdürülebilirlik ve teknik üstünlükleriyle...