Yeşil Dönüşüm Destek Programı Tebliği
Yeşil Dönüşüm Destek Programı Uygulama Usul ve Esaslar Tebliği (Tebliğ) 26.07.2024 tarihli ve 32613 sayılı Resmî Gazete yayımlanarak yürürlüğe girdi. Tebliğ, Türkiye’de döngüsel ekonomi yaklaşımıyla uyumlu, doğal kaynakları koruyan, iklim ve sürdürülebilirlik hedeflerine katkı sağlayan, kaynak verimli ve düşük karbonlu üretimi amaçlayan yatırımların desteklenmesine ilişkin usul ve esasları belirler.
Tebliğ’de yer alan önemli hususlar aşağıda özetlenmektedir:
- Destek programına yatırımcı olarak, sadece imalat sanayinde faaliyet gösteren ve Türkiye’de yerleşik sermaye şirketleri başvurabilir.
- Destekten yararlanmak isteyen yatırımcıların, yeşil dönüşüm stratejisi çerçevesinde tesis bazında yürüteceği yeşil dönüşüm uygulamalarını ve en az 5 yıllık orta ve uzun vadeli planlarını içeren “yol haritası raporu” hazırlaması veya hazırlatması gerekmektedir.
- Yol haritası raporunun, destek başvurusundan itibaren en geç 40 iş günü içerisinde program portalına yüklenmesi ve kapsamında en az bir proje önerisinin bulunması zorunludur.
- Yol haritası raporunun hazırlanması, uygulanması ve izlenmesi süreçlerinde rol almak üzere yatırımcı tarafından en az 3 kişiden oluşan “yeşil dönüşüm ekibi” oluşturulmalı ve yatırımcının bordrolu çalışanı, ortağı veya yönetim kurulu üyesi olan bir gerçek kişi “yeşil dönüşüm lideri” olarak yetkilendirilmelidir.
- Destekten yararlanılması istenen projelerin; enerji tüketimi, sera gazı emisyon miktarı, karbon ayak izi, atık miktarı gibi konularda somut ve ölçülebilir iyileştirmeler içeren proje hedeflerine sahip olması gerekir.
- Destek programı başvuruları Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Stratejik Araştırmalar ve Verimlilik Genel Müdürlüğü tarafından değerlendirilecektir.
- Desteklenecek projeler bakımından proje hedeflerini gerçekleştirmeye yönelik olarak yapılacak arazi-arsa alımı, bina-inşaat harcaması, alınacak makine, teçhizat, teknoloji, yazılım ve donanım ile ölçüm, doğrulama, belgelendirme, etüt, test ve danışmanlık hizmetlerinin destek kapsamında olacağı düzenlenir.
- Proje kapsamında yenilenebilir enerji üretimi tesisi kurulmasına yönelik faaliyetler, Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Karar kapsamında öngörülen bölgesel desteklerden yararlanmak üzere ayrı bir yatırım teşvik belgesi ile desteklenebilir.
- Yatırım süresi bir yıldan uzun olan projeler için her bir takvim yılının tamamlanmasını müteakiben izleme süreci yürütülür.
Bu makalenin tüm hakları saklıdır. Kaynak gösterilmeksizin veya Erdem & Erdem’in yazılı izni alınmaksızın bu makale kullanılamaz, çoğaltılamaz, kopyalanamaz, yayımlanamaz, dağıtılamaz veya başka bir suretle yayılamaz. Kaynak gösterilmeksizin veya Erdem & Erdem’in yazılı izni alınmaksızın oluşturulan içerikler takip edilmekte olup, hak ihlalinin tespiti halinde yasal yollara başvurulacaktır.
Diğer İçerikler
24 Nisan 2024 tarihinde Avrupa Parlemantosu’nda kabul edilen Kurumsal Sürdürülebilirlik Özen Yükümlülüğü Direktifi (Direktif), 5 Temmuz 2024 tarihinde yayımlandı ve 25 Temmuz 2024 tarihinde yürürlüğe girdi. Direktif ile şirketlerin, çevresel ve sosyal yükümlülüklerinin küresel tedarik zincirlerine etki edecek...
Avrupa Bankacılık Otoritesi, Avrupa Sigorta ve Emeklilik Otoritesi ile Avrupa Menkul Kıymetler ve Piyasalar Otoritesi (Avrupa Denetim Otoriteleri) 18.06.2024 tarihinde 2019/2088 sayılı ve 27.11.2019 tarihli Sürdürülebilir Finansman Yönetmeliği’nin (Yönetmelik) değerlendirmesine ilişkin ortak görüş yayınladı...
Kamu İhale Sözleşmelerinde Düşük Karbon Emisyonuna Sahip Yeşil Çimento Kullanımının Yaygınlaştırılmasına İlişkin Tebliğ (Tebliğ) 16.03.2024 tarihli ve 32491 sayılı Resmî Gazete’de yayımlandı. Tebliğ, 01.01.2025 tarihinde yürürlüğe girecek. Tebliğ uyarınca çevresel sürdürülebilirlik ve teknik üstünlükleriyle...