Start-uplar ve Girişim Sermayesi Yatırımları 2024 Temmuz-Aralık Raporu
Yazarlar: Av. Ecem Süsoy Uygun, Av. Hazel Coşkun Baylan, Av. Sevim Özkan, Av. Melis Uslu, Av. İlayda Salkım, Stj. Av. Mert Kaan Gümüş
2024 İkinci Yarıda Etkili Olan Gelişmeler
6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu Değişikliği
6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu (“SerPK”) değişikliklerini içeren ve Kripto Varlıklar Yasası olarak bilinen 7518 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun (“Kanun”)[1] 02.07.2024 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Anılan Kanun ile SerPK’da, kripto varlıklara ilişkin hükümlere yer verildi. Bu kanun ile kripto varlık satım platformu, kripto varlık saklama hizmeti ve kripto varlık hizmet sağlayıcıları terimleri tanımlandı. Platformlar ile saklama hizmeti sağlayan kuruluşların tabi olduğu usul ve esaslar ile bunların denetimine ilişkin kurallar ve kurallara uyulmaması hâlinde tabi olunacak yaptırımlar düzenlendi.
Gayrimenkul Yatırım Fonlarına İlişkin Esaslar Tebliği (III-52.3)’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (III-52.3.f)[2]
Anılan tebliğ ile gayrimenkul yatırım fonlarına konut üretimine katkı sağlama amacıyla, konut projelerine yatırım yapma imkânı tanınır ve başvuru süreçlerinin sadeleştirilmesi hedeflenir. Tebliğ, fon organizasyon yapısında yer alacak uzmanların niteliklerini detaylandırır ve fonların, konut projelerine yatırım yapabilmesi için sağlaması gereken koşulları düzenler. Ayrıca tebliğ ile proje gayrimenkul yatırım fonlarının unvanı, inşaata başlama süreleri ve projelerin teminatlandırılması ile ilgili kurallar getirildi. Şemsiye fon uygulaması, satış süreleri, içtüzük ve ihraç belgelerinin sadeleştirilmesi gibi yenilikler yapıldı. Tebliğ yayımı tarihinde yürürlüğe girdi. Mevcut fonların uyumu için 31 Aralık 2024’e kadar süre tanındı.
2024-2026 Yıllarında Yapılacak Hayvancılık Desteklemelerine İlişkin Karar[3]
İlgili karar, ülke hayvancılığının geliştirilmesi ve sürdürülebilirliğinin sağlanması, hayvancılık politikalarının yürütülmesinde etkinliğin artırılması, üretim planlamasına katkı sağlanması, yerli üretimin teşvik edilmesi, üretim, verimlilik ve kalitenin artırılması, hayvan genetik kaynaklarının korunması ve geliştirilmesi amacıyla hazırlanmış olup hayvansal üretim, su ürünleri üretimi, tarımsal araştırma ve geliştirmenin desteklenmesine ilişkin hususlara ilişkindir. Kararın bazı hükümleri 26.07.2024 tarihinde diğer hükümleri ise 01.01.2025 tarihinde yürürlüğe girdi.
Dijital Dönüşüm Destek Programı Uygulama Esaslarına İlişkin Tebliğ[4]
Tebliğ ile teknolojik ürün ve çözümlerin işletme süreçlerine entegre edilmesi suretiyle maliyetlerin düşürülmesini, verimliliğin ve kalitenin artırılmasını amaçlayan Dijital Dönüşüm Destek Programı’nın uygulama esasları belirlenir. Tebliğ, Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı Uygulama Esasları Tebliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ[5]
Tebliğ ile 18.09.2019 tarihli ve 30892 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı Uygulama Esasları Tebliğinde yapılan değişiklikleri kapsar. Tebliğ ile değerlendirme süreci, ön değerlendirme, bağımsız değerlendirme, proje değerlendirmesi ve nihai değerlendirme aşamalarından oluşacak şekilde düzenlendi. Koordinasyon içinde bir sektör veya ekosistemde iş birliğini hedefleyen birden fazla yatırımcının projelerden oluşan proje grupları için de başvuru imkânı getirildi. Ayrıca, ön başvuru sırasında eksik bilgi veya belge tespit edilmesi halinde yatırımcılara düzeltme süresi tanındı.
Yeşil Dönüşüm Destek Programı Uygulama Usul ve Esasları Tebliği[6]
Tebliğ ile Yeşil Dönüşüm Destek Programı’nın başvuru, değerlendirme, izleme, revizyon ve tamamlama süreçlerinde uygulanacak usul ve esaslar ile programın yönetimine ilişkin hususlar düzenlendi.
Vergi Kanunları ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname’de Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun[7]
Kanun ile çalışan hisse opsiyon planları ile edinilen hisselerin vergilendirilmesi konusunda bazı düzenlemeler getirildi. Kanun uyarınca, teknogirişim şirketlerinin çalışanlarına bedelsiz veya indirimli hisse vermesi durumunda, hissenin rayiç değerinin bir yıllık brüt maaşı aşmayan kısmı gelir vergisinden istisna edilir. Ancak, çalışan hisselerini üç yıl içinde satarsa istisna edilen verginin tamamı, dört-altı yıl içinde satarsa %75’i, yedi-on iki yıl içinde satarsa %25’i vergi ziyaı cezası uygulanmaksızın gecikme faizi ile birlikte işverenden tahsil edilir. Bu hükümler, Kanun’un yayımı tarihi olan 02.08.2024 tarihinde yürürlüğe girdi.
2024 Yılında Yapılacak Bitkisel Üretime Yönelik Desteklemeler ile Diğer Bazı Tarımsal Desteklemelere İlişkin Karar[8]
Söz konusu karar, tarımsal üretimin ve gıda arz güvencesinin sürdürülebilirliğinin sağlanması, verim ve kalitenin yükseltilmesi, tarımsal üretimde çevreci yaklaşımın benimsenmesi ile uygulanan politikaların etkinliğinin artırılması amacıyla hazırlanmış olup 2024 yılında yapılacak bitkisel üretime yönelik desteklemeler ile diğer bazı tarımsal desteklemelere ilişkin hususları belirler. Karar ile, deste klenecek ürünler ile destekleme ödemeleri düzenlenir. Ayrıca Çiftlik Muhasebe Veri Ağı (ÇMVA) sistemine 2023 yılında katılan işletmelere işletme başına katılım primi desteği düzenlenir. Kararın yayımı tarihi olan 24.08.2024 tarihinde yürürlüğe girdi.
Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Kararın Uygulanmasına İlişkin Tebliğ’de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğler[9]
Söz konusu Tebliğler ile teşvik belgesi kapsamında değerlendirilmeyecek harcamalara eklemeler yapılır. Teşvik dışı bırakılan harcamalar arasında, üretim süreci ingot dilimleme aşamasından veya öncesindeki bir aşamadan başlayarak yurt içinde üretilmiş güneş hücreleri kullanılmadan üretilen güneş panelleri ile lisanssız faaliyet kapsamında ve bağlantı anlaşmasındaki sözleşme gücü ile sınırlı olmak kaydıyla rüzgâr enerjisine dayalı elektrik üretimi yatırımları kapsamında yurt dışında üretilen jeneratörler ile jeneratörü yurt dışında üretilerek temin edilen naseller yer alır. 2024/1 sayılı Tebliğ ile ayrıca istihdam edilecek kadın ve/veya genç sigortalılar için uygulanacak ilave sigorta primi işveren hissesi desteği (İSPİH) düzenlenir. İSPİH desteği, yalnızca 29 Haziran 2021 sonrası başvurulara uygulanır ve sigorta primi desteği süresine ek olarak her yıl için bir ay uygulanır. Destekten faydalanmak için, sigorta primi desteği bitimini takiben üç ay içinde Sosyal Güvenlik Kurumu’na başvuru yapmak gerekir. 2024/3 numaralı Tebliğ ile, 2012/1 Sayılı Tebliğ’de değişiklik yapılarak, yurt dışından temin edilen ve üretim süreci ingot dilimleme aşamasından önceki bir aşamadan başlayarak yerli güneş hücresi kullanılmadan üretilen güneş panelleri, belirli durumlar hariç yatırım harcaması kapsamından çıkarıldı.
2025-2027 Yıllarında Yapılacak Bitkisel Üretime Yönelik Desteklemeler ile Diğer Bazı Tarımsal Desteklemelere İlişkin Karar[10]
Karar ile tarımda planlı üretimi teşvik eden yeni bir model benimsendi. 2025-2027 yıllarında yapılacak bitkisel üretime yönelik desteklemeler ile diğer bazı tarımsal desteklemelere ilişkin olarak desteklenecek ürünler ile ödemelere dair esaslar düzenlendi. Karar ile tarımsal üretimde sürdürülebilirlik, gıda arz güvenliğinin sağlanması, üretim planlamasına katkı, verim ve kalite artışı, çevre dostu yaklaşımların benimsenmesi ve politikaların etkinliğinin artırılması hedeflenir.
Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Karar’da Değişiklik Yapılmasına Dair Karar[11]
Bu karar ile, gümrük vergisi muafiyetinden yararlanamayacak makine ve teçhizat listesine 20 yeni GTİP eklendi. Ayrıca, fotovoltaik güneş paneli üretimi yatırımları, üretim süreci ingot dilimleme aşamasından başlayan entegre güneş hücresi üretimi ve hücre üretim kapasitesi ile sınırlı olmak kaydıyla teşvik kapsamına alındı.
Değişiklik ile teşvik belgelerinin iptali veya kısmi müeyyide uygulanması durumunda, fazladan ödenen destek tutarlarının, gecikme zammı faiziyle birlikte yatırımcıdan geri alınacağı düzenlendi. Bu hükmün önceki kararlar kapsamında düzenlenen teşvik belgelerine de uygulanacağı belirtildi. Karar yayımı tarihinde yürürlüğe girdi.
Türk Lirası Mevduat ve Katılma Hesaplarına Dönüşümün Desteklenmesi Hakkında Tebliğ’de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ[12]
İlgili tebliğ uyarınca yurt içi yerleşik gerçek kişiler ile tüzel kişilerin 31.08.2024 tarihi itibarıyla bankalarda mevcut olan ABD Doları, Euro ve İngiliz Sterlini cinsinden döviz tevdiat hesabı ve döviz cinsinden katılım fonu hesabı bakiyeleri, hesap sahibinin talep etmesi halinde dönüşüm kuru üzerinden Türk lirasına çevrilir. Tebliğ, yayımı tarihi olan 02.09.2024 tarihinde yürürlüğe girdi.
Altın Hesaplarından Türk Lirası Mevduat ve Katılma Hesaplarına Dönüşümün Desteklenmesi Hakkında Tebliğ’de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ[13]
İlgili tebliğ ile yurt içi yerleşik gerçek kişilerin 31.08.2024, yurt içi yerleşik tüzel kişilerin ise 31.12.2021 tarihi itibarıyla bankalarda mevcut olan altın hesabı, hesap sahibinin talep etmesi halinde dönüşüm fiyatı üzerinden Türk lirasına çevrileceği öngörülür. Tebliğ yayımı tarihi olan 02.09.2024 tarihinde yürürlüğe girdi.
Girişim Sermayesi Yatırım Fonlarına İlişkin Esaslar Tebliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ[14]
Tebliğ ile Girişim Sermayesi Yatırım Fonlarına İlişkin Esaslar Tebliği’nde önemli değişiklikler getirildi.
Girişim Sermayesi Yatırım Fonlarının (GSYF) şemsiye fon olarak kurulmasına, dolayısıyla fonların katılma paylarının şemsiye fon içtüzüğüne bağlı olarak tek bir içtüzük altında ihraç edilmesine olanak tanındı.
GSYF’lerin yurt dışında kurulu girişim şirketlerine yatırımlarında aranan ilgili girişim şirketinin Türkiye’de bulunan varlık oranı şartı %80’den %51’e düşürüldü.
Yurt dışında yerleşik olup borsada işlem görmeyen ve gelişme potansiyeli taşıyan şirketlere yapılacak azami yatırım oranı %10’dan %15’e çıkarıldı. Ancak bu yatırımların girişim sermayesi yatırımlarına dahil edilmeyeceği ifade edildi.
Nitelikli yatırımcılardan alınacak asgari kaynak tutarı 5 milyon TL’den 50 milyon TL’ye çıkarıldı.
Bilgilendirme dokümanları arasından yatırımcı bilgi formu kaldırıldı. Fon katılma paylarının nitelikli yatırımcıya satışı öncesinde fon ihraç sözleşmesi imzalanması zorunlu hale getirildi; katılma paylarını borsadan alan yatırımcılar için bu zorunluluğun aranmayacağı düzenlendi. Fon ihraç sözleşmesinin asgari olarak taşıması gereken unsurlara Tebliğ ekinde yer verildi. Fon ihraç sözleşmesinin bir örneğine KAP’ta yer verilmesi ve portföy saklayıcısına gönderilmesi gerekliliği hüküm altına alındı. Mevcut fonlar için bu işlemin tamamlanması için 30.06.2025’e kadar süre tanındı. Tebliğ yayımı tarihi olan 21.09.2024 tarihinde yürürlüğe girdi.
Yatırımlara Proje Bazlı Devlet Yardımı Verilmesine İlişkin Karar’da Değişiklik Yapılmasına Dair Karar[15]
Öncelikli ürün listesindeki ürünlerin üretimine yönelik olan ve Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı kapsamında desteklenmesine karar verilen yatırımlar için asgari sabit yatırım tutarı 50 milyon TL’den 100 milyon TL’ye çıkarıldı. Diğer projeler için ise asgari sabit yatırım tutarının ya da Ar-Ge faaliyeti harcamasının 2 milyar TL olması gerektiği düzenlendi.
Karar 11.11.2024 tarihinde yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Yatırım Projelerinin Stratejik Öncelik ve Teknik Değerlendirmesine Dair Tebliğde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ[16]
Tebliğ ile aracı bankalar kanalıyla sağlanan finansal imkanlardan yararlanmak için yapılacak başvuruya ilişkin koşullara, son mali yıl bilançosundaki özkaynak tutarının en az 50 milyon TL olması gerekliliği eklendi. Finansman programından yararlanan yatırımcılara, kullandıkları finansmana ilişkin faiz veya kâr payı desteğinden sağlanmayacağı açıkça belirtildi.
Yatırım projeleri, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından ön değerlendirmeye tabi tutulduktan sonra Teknik Komite tarafından puanlandırılır. Yeterli puanı alamayan projeler, altı ay sonra güncellenmiş başvurularla yeniden değerlendirilebilir. Gereklilikler ve başvuru süreçlerinin Bakanlık tarafından ilan edileceği ve program limitlerinin dolması veya sona ermesi durumunda başvuruların durdurulacağı düzenlenir. İlgili tebliğ, yayımı tarihi olan 13.11.2024 tarihinde yürürlüğe girdi.
Türkiye’deki Start-up ve Girişim Sermayesi Yatırımlarına Genel Bakış
2024 yılının ilk dokuz ayında; tohum, erken ve geç aşama girişimlere ilişkin birçok yatırım işlemi gerçekleşti.[17] Yatırımların %81’i 20 milyon ABD Doları üstünde fon toplayan dokuz girişime aitti[18]. 2024’ün 3. çeyreğinde Türkiye’nin start-up ekosistemine yapılan yatırımlarda işlem adedi önceki çeyreğe kıyasla yaklaşık üç kat arttı[19]. Buna karşın, işlem hacmi bir önceki çeyreğe kıyasla düşüş göstererek 305 milyon ABD Doları seviyesinde gerçekleşti[20]. Özellikle tohum öncesi girişim yatırımı sayısı dikkat çekti ve 2024 yılının ilk dokuz ayı verilerine göre, Türkiye Avrupa’da en çok tohum öncesi girişim yatırımı gerçekleşen ülke oldu[21]. TÜBİTAK Bireysel Genç Girişim (“BiGG”) Girişimcilik Destek Programı Fonu, gerçekleştirilen tohum öncesi girişim yatırımlarında büyük rol oynadı.[22]
Diğer önemli gelişmeler ise aşağıda özetlenir:
- İşlem hacmi bakımından, e-ticaret sağlayıcıları, fintech ve siber güvenlik; işlem sayısı bakımından ise, biyoteknoloji, sağlık teknolojileri (healthtech) ve yapay zekâ, 2024’ün ilk üç çeyreğinde öne çıkan sektörler oldu.[23]
- Yine aynı dönemde, kitle fonlama platformları aracılığıyla yatırımlar gerçekleşti;[24] 2024 üçüncü çeyrek itibarıyla kurulan girişim sermayesi yatırım fonu hacmi, kurulan geleneksel fon hacmini neredeyse sekize katladı.[25]
- Yılın en büyük ilk 10 yatırımı içine girememiş olsa da ilk kez bir kuantum teknolojisi girişimi Türkiye’de yatırım aldı.[26]
- Koç Holding’in biyoteknoloji şirketi olan Stembio’yu satın alması ve Borançılı Teknoloji’nin n11.com’u satın alması 2024’ün ilk üç çeyreğinde Türkiye start-up ekosisteminin dikkat çeken gelişmelerinden oldu.[27]
- Endüstriyel enzim geliştiricisi Livzym Biotechnologies’e, Lallemand, Evyap Holding, Türk Telekom Ventures ve Startupİst Ventures tarafından yapılan 11 milyon ABD Doları tutarında tohum aşaması yatırımı da dikkat çeken yatırımlardan oldu.[28]
- Son olarak, üçüncü çeyreğin sonunda, Türkiye, oyun girişimlerine yapılan yatırımlar bakımından işlem hacmi ve işlem sayısı ile Avrupa’da 2. sırada yer aldı.[29]
Yerli ve/veya Türkiye Bağlantılı Start-up ve Girişim Sermayesi Yatırımları
SmartFAB[30]
- SmartFAB, yapay zekâ tabanlı endüstriyel veri analitiği platformu sunan SmartFAB, Galata Business Angels’tan 4 milyon ABD Doları değerlemeyle yatırım aldı. SmartFAB, alınan yatırımla birlikte üretim sektöründe devrim niteliğinde gelişmeler yaratmayı hedefliyor.
Granza Bio[31]
- San Francisco merkezli kanser tedavisine odaklanan Granza Bio, Felicis, Refactor ve Y Combinator’den 7,14 milyon ABD Doları yatırım aldı.
Mindsite[32]
- E-ticaret analitiği alanında faaliyet gösteren Mindsite, 15 milyon ABD Doları değerleme üzerinden 1,5 milyon ABD Doları yatırım aldı.
Hiwell[33]
- Çevrimiçi terapi girişimi Hiwell, 28,5 milyon ABD Doları değerleme ile 3,5 milyon ABD Doları yatırım aldı.
Teamfluencer[34]
- Influencer pazarlama platformu Teamfluencer, 3 milyon ABD Doları değerleme üzerinden Nevzat Aydın’dan yatırım aldı.
Dolubatarya[35]
- Elektrikli araç, batarya ve şarj teknolojileri konularına Dolubatarya, Hayat Finans’tan 1 milyon ABD Doları değerleme ile yatırım aldı.
Grand Games[36]
- Yerli mobil oyun girişimi Grand Games, Earlybird Digital East Fund ve Laton Ventures’dan 3 milyon ABD Doları tohum öncesi yatırım aldı.
Edvido[37]
- Markalar ile ajansları buluşturan Edvido, Alesta Elektronik Teknoloji Yatırım tarafından 2,5 milyon ABD Doları değerleme üzerinden yatırım aldı.
- Bu yatırım ile dijital pazarlama, yazılım geliştirme ve danışmanlık hizmetlerinde lider bir platform olma hedefi desteklemek için kullanılacaktır.
wamo[38]
- Fintech girişimi wamo, Logo Ventures, Finberg ve Re-Pie’dan 5 milyon ABD Doları yatırım aldı. Böylece, wamo’nun toplam yatırım tutarı 11,8 milyon ABD Doları oldu.
WeBee[39]
- Otel işletmeciliğine odaklanan WeBee, Fuzul Holding’in iştiraki Fuzul Ventures tarafından 6 milyon ABD Doları değerleme üzerinden yatırım aldı.
OTO[40]
- Kargo yönetim platformu OTO, 8 milyon ABD Doları yatırım aldı. Yatırım turuna Sanabil Investments, Sadu Capital, Iliad Partners, Propeller ve Soma Capital katıldı.
ŞirketOrtağım[41]
- Melek yatırımcı ağı olarak faaliyet gösteren ŞirketOrtağım 50 milyon TL değerleme ile Doruk Özcan’dan yatırım aldı.
Hop Health[42]
- Yerli sağlık girişimi Hop Health, 1 milyon ABD Doları yatırım aldı. Yatırım turuna MADA VC ve Selçuk Esenyel katıldı.
- Hop Health, yeni gelen yatırımı hem pazarlama hem de teknolojik altyapıya yatırım yapmak için kullanacaktır.
M-Based[43]
- Yerli biyoteknoloji girişimi M-Based, Hatcher+, Sente Ventures ve Fark Labs’ten yatırım aldı.
- Mantar tabanlı vegan deri teknolojisi, moda, otomotiv ve mobilya endüstrilerinde kullanılmak üzere hayvansal ve petrol tabanlı suni deriye çevresel ve ekolojik olarak sürdürülebilir bir alternatif sağlamaktadır. Yatırımın şirketin büyüme ve Ar-Ge faaliyetlerini hızlandırması beklenmektedir.
bunch[44]
- Berlin merkezli fintech girişimi bunch 15,5 milyon ABD Doları yatırım aldı.
Trio Mobil[45]
- Trio Mobil, NewSpring Growth, 212 ve TIBAS Ventures’dan 26,5 milyon ABD Doları yatırım aldı.
- İş güvenliği odaklı yapay zekâ ve IoT çözümleri sunan Trio Mobil aldığı bu yeni yatırımla global ayak izini büyütmeyi hedeflemektedir.
Meddenovo Drug Design[46]
- Meddenovo Drug Design, ACT Venture Partners liderliğinde 1 milyon Euro ile yatırım turunun ilk kapanışını tamamladı.
- Yenilikçi terapötik çözümler oluşturmak için yapay zekâ, moleküler modelleme ve peptitlerin benzersiz özelliklerinden yararlanarak farmasötik araştırmalar gerçekleşen Meddenovo Drug Design, yatırımı, araştırma ve geliştirmeyi hızlandırmak için kullanacaktır.
Livzym Biotechnologies[47]
- Yerli girişim Livzym Biotechnologies, Lallemand, Evyap Holding, Türk Telekom Ventures ve Startupİst Ventures ‘dan 11 milyon ABD Doları yatırım aldı.
- Mantar bazlı endüstriyel enzimler üreten Livzym Biotechnologies, bu yatırımı üretim tesisini genişletmek için kullanmayı planlamaktadır.
DELIVERS.AI[48]
- Otonom robotlar ve araçlar için AI destekli otomasyon ve MLOps platformu sağlayan DELIVERS.AI, Japan Post Capital, Türkiye Kalkınma Fonu, Bulgaristan merkezli Impetus Capital ve İstanbul Teknik Üniversitesi’nden yatırım aldı. Bu yatırım ile beraber şirketin toplamda aldığı yatırım tutarı 4 milyon ABD Dolarını geçmiş oldu.
Muon Space[49]
- Uzay teknolojisi girişimi Muon Space, 56 milyon ABD Doları yatırım aldı. Costanoa Ventures, Radical Ventures ve Congruent Ventures’ın yatırım katkılarıyla toplam yatırım miktarı 91 milyon ABD Dolarını aştı.
Hayhay[50]
- Hayhay, Finberg’ten 18 milyon ABD Doları değerleme üzerinden yatırım aldı.
GoWit[51]
- Reklam platformu GoWit, DCP, Formus Capital, APY Ventures ve Mindvest’in katkılarıyla 1,3 milyon ABD Doları yatırım aldı.
Mizanplus Kitchens[52]
- Sanal restoran markaları geliştiren Mizanplus Kitchens, 1 milyon ABD Doları yatırım aldı. Yatırımcılar arasında Ersin Nazalı, Inveo Ventures, Sharks and Partners, Utku Öz, Aura B4YO 1. GSYF ve melek yatırımcılar yer almaktadır.
Cellestetix[53]
- Yerli biyoteknoloji şirketi Cellestetix, Pragma Capital Partners (“PCP”), APY Ventures, Arya Ventures, Maxis Ventures, İstCapital, Ahmet Ramiz ve diğer melek yatırımcılardan 2 milyon ABD Doları yatırım aldı.
F4e[54]
- Yerli insan kaynakları ve yönetim yazılımı girişimi F4e, 1 milyon ABD Doları yatırım aldı. Yatırımcılar arasında Arya VC, Maxis Ventures, Boğaziçi Ventures, Nurettin Şendoğan, Mehmet Aksu ve Fatih Canca yer alıyor.
- Yeni yatırım, yapay zekâ tabanlı yetenek ve performans yönetim platformu F4e’nin Türkiye’den küresel piyasaya genişlemesi için kullanılacaktır.
Bulutistan[55]
- Dx Technology Services and Investment BV, Bulutistan’ın %65 oranında hissesini satın aldı.
- DxBV, bu stratejisi kapsamında Bulutistan ile bölgede ve uluslararası pazarlarda büyümeyi amaçlamaktadır.
DT Cloud[56]
- Yerli bulut platformu sağlayıcısı DT Cloud, 63 milyon TL yatırım aldı.
- Son yatırımlarla DT Cloud, bölgenin en büyük yerel bulut servis sağlayıcısı olmayı hedeflemektedir.
Barikat Grubu[57]
- Tera Grup, siber güvenlik şirketi Barikat Grubu’nun yüzde 60’ına ortak oldu. Stratejik ortaklığın siber güvenlik alanın büyümesine katkı sağlayacağı öngörülüyor.
Refabric[58]
- Refabric, 4,7 milyon ABD Doları değerleme üzerinden 1,1 milyon ABD Doları yatırım aldı. Yatırımcı isimler arasında Saran Holding, Pelin Akın, Yahya Ülker, Ebru Dorman, Allan Hakko ve Edis Görgülü de yer alıyor.
- Sadece moda alanına odaklanmış olana yapak zekâ platformu Refabric’in, moda dünyasının hızlı döngüsüne ayak uydurmanın yanı sıra tasarım süreçlerini daha kişisel ve bilgiye dayalı bir temele oturtmayı hedeflemesi dikkat çekiyor.
Magfi[59]
- Reklam teknolojisi girişimi Magfi, Eleven Ventures liderliğinde 1,1 milyon ABD Doları yatırım aldı. Diğer yatırıcımlar arasında Boğaziçi Ventures ile melek yatırımcılar Zoran Arsovski ve Horia Manda da yer almaktadır.
ACTIO Mobilite Teknolojileri[60]
- Letven Capital ve PREO Girişim Sermayesi Yatırım Fonu, ACTIO Mobilite Teknolojileri’ne 120 milyon TL yatırım yaptı.
- Şirket, yerli, sürdürülebilir ve akıllı teknolojiye sahip mobilite araçlarını geliştirerek büyümesine hız kazandırmayı amaçlamaktadır.
Auto Train Brain[61]
- Auto Train Brain, 8,2 milyon ABD Doları değerleme üzerinden Pera Yatırım Holding A.Ş.’den yatırım aldı.
OKUT[62]
- Disleksili çocuklar için geliştirilen eğitim platformu OKUT, ŞirketOrtağım Melek Yatırımcı Ağı öncülüğünde 1,5 milyon ABD Doları değerleme ile yatırım aldı.
- OKUT, bu yatırımla birlikte uluslararası arenadaki büyüme stratejilerini hızlandırmayı planlamaktadır.
Cypher Games[63]
- Yerli mobil oyun stüdyosu Cypher Games, 10 milyon ABD Doları yatırım aldı. Raine Group önderliğinde gerçekleşen yatırım turuna eşlik eden diğer yatırımcılar Play Ventures, 500 Emerging Europe, Riccardo Zacconi, Humam Sakhnini, Barry Cottle ve Akın Babayiğit oldu.
DC Connected[64]
Almanya merkezli DC Connected Venpace, Atlas Ventures, APX ve Bloomhaus Ventures ve Borusan Ventures’den 2,1 milyon Euro yatırım aldı.
Qubitrium[65]
- Kuantum teknolojileri geliştiren Qubitrium’a ACT Venture Partners’tan 1,5 milyon Euro değerinde tohum yatırım geldi.
Fal.ai[66]
- Yapay zekâ tarafından üretilen ses, video ve görüntüler için geliştirici odaklı bir platform olan Fal.ai, Andreessen Horowitz ve Kindred Ventures’tan toplamda 23 milyon ABD Doları yatırım aldı.
Opnova[67]
- IT süreçlerini yapay zekâ ile otomatize eden Opnova, ScaleX Ventures’ın ortak liderliğinde 3,75 milyon ABD Doları yatırım aldı.
Picus Security[68]
- Siber güvenlik girişimi Picus Security, 45 milyon ABD Doları yatırım aldı. Yatırımcılar arasında Riverwood Capital ve Earlybird Digital East Fund yer alıyor.
- Picus Security, yeni gelen yatırımı ürün inovasyonunu geliştirmek, uluslararası operasyonlarını genişletmek ve satış-pazarlama stratejilerini güçlendirmek için kullanacaktır.
Agrovech[69]
- Yerli tarım analiz platformu Agrovech, 2,2 milyon ABD Doları değerleme üzerinden Duyaroğlu Şirketler Grubu’ndan yatırım aldı.
Memotive[70]
- İnsan Kaynakları (İK) ve İdari İşler operasyonlarını tek bir çatı altında buluşturan yerli girişim Memotive, 4 milyon ABD Doları değerleme ile Arz Portföy’den yatırım aldı.
Quin AI[71]
- Türk kardeşler tarafından kuurlan yapay zekâ girişimi Quin AI, 1,5 milyon İngiliz Sterlini değerinde tohum yatırım aldı. Yatırımcılar arasında Blackfinch Ventures, SFC Capital, Logo Ventures ve Finberg yer almaktadır.
Novus[72]
- Yerli yapay zeka girişimi Novus, 1,5 milyon ABD Doları yatırım aldı. Yatırımcılar arasında Gelecek Etki Fonu, Sabancı Ventures, Inveo Ventures, DeBa ve uluslararası fonlar yer alıyor.
- Novus, aldığı yatırımla birlikte yeni yapay zekâ ürünü olan DOT’u piyasaya sürmeyi hedeflemektedir.
J-START[73]
- ALJ ve Sabancı Ventures iş birliği yaparak ‘J-START’ Girişim Sermayesi Yatırım Fonu üzerinde çalışıyor. J-START, akademik kurumlardan gelen derin teknoloji girişimlerine öncelik verecek.
Verdagy ve Ionomr [74]
- Tüpraş Ventures, yeşil hidrojene odaklanan Verdagy ve Ionomr girişimlerine yatırım yaptı. Bu yatırımla birlikte sürdürülebilir enerji hedeflerine ulaşılması beklenilmektedir.
Paket Mutfak[75]
- Yerli bulut mutfak girişimi Paket Mutfak, 2,7 milyon ABD Doları yatırım aldı. Toplam yatırım miktarı 5 milyon ABD Dolarına ulaştı.
Third Dimension AI [76]
- 3D üretimsel yapay zeka üzerine çalışan Third Dimension AI, Felicis Abstract Ventures, MVP, Soma Capital ve Solari Capital’in katkılarıyla 7 milyon ABD Doları tohum yatırım aldı.
dentalpiyasa.com [77]
- Dental ürün pazar yeri dentalpiyasa.com, 5 milyon ABD Doları değerleme ile melek yatırımcılardan yatırım aldı.
- Şirket, aldığı bu yatırım ile, dental sektörün lojistik kaynaklı sorunlarını çözmeye odaklanacaktır. Şirket yatırımı, hekimlere tedavi süreçlerinde doğru ürünü seçmelerini sağlayacak yapay zekâ asistanı geliştirmek için kullanacaklarını da belirtti.
Fiber Games[78]
- Yerli oyun stüdyosu Fiber Games, Arz Portföy’den yatırım aldı. Fiber Games, daha önce büyük bir popülerliğe ulaşan “Weld it 3D” ve “Kral Şakir: Macera Adası” oyunlarını geliştirdi.
MilkApp[79]
- MilkApp, Founder One’dan yatırım aldı. MilkApp, süt ürünleri üretilirken üretim kaçaklarının yanı sıra hammadde kalitesini ve kimliğini sürdürülebilir şekilde korumak amacıyla süt analiz cihazı geliştiriyor.
Sipay[80]
- Sipay, Hesapkurdu ve Koalay’ı BHL Holdings UK’den satın alıyor. Sipay, bireysel ve kurumsal kullanıcılara ödeme çözümleri sunan bir platform olarak hem yerel hem de küresel pazarlara yönelik büyüme göstermeye devam ediyor.
ExoMatter[81]
- Yapay zekâ girişimi ExoMatter, 1,7 milyon Euro yatırım aldı. Yatırım turuna 212 NexT, Vanagon Ventures, Bayern Kapital, ZAKA VC ve Bloomhaus Ventures katıldı.
Papara Holding[82]
- Papara Holding, yerli yatırım platformu Finfree’yi satın aldı.
Insider[83]
- Insider, General Atlantic liderliğinde 500 milyon ABD Doları yatırım aldı.
Citrea[84]
- Bitcoin rollup girişimi Citrea, 14 milyon ABD Doları yatırım aldı. Citrea, sıfır bilgi teknolojisini kullanarak Bitcoin’in kullanım alanını genişletmeye odaklanıyor.
Büyütech[85]
- Kamera teknolojileri firması Büyütech bu sene de yatırım almaya devam etti Ford Otosan’ın girişimleri desteklemek için kurduğu Driventure’dan yatırım aldı.
makromusic[86]
- Türkiye’de 8 milyon indirmeye ulaşan makromusic 15 milyon ABD Doları değerleme ile yatırım aldı. Makromusic, müzik zevki benzer kişileri eşleştiriyor ve müzisyenlere Spotify’daki şarkıları için tanıtım aracı sunuyor.
Game District[87]
- Güneydoğu Asya merkezli Game District, yerli mobil oyun girişimi Gleam Games’in çoğunluk hissesini satın aldı.
Kalder[88]
- Global ödül ve sadakat platformu Kalder’in aldığı yatırım tutarı 10,5 milyon ABD Dolarına ulaştı.
MonSpark[89]
- MonSpark, Fuzul Holding’in iştiraki Fuzul Ventures’tan 5 milyon ABD Doları değerleme ile yatırım aldı.
Klart AI[90]
- Yapay zekâ tabanlı çözümler sunan Klart AI, Startup Wise Guys’tan yatırım aldı.
- Altı şirkete ve üç binden fazla kullanıcıya hizmet Klart AI, bu yatırım ile ürün geliştirme süreçlerini hızlandırmayı, pazardaki varlıklarını güçlendirmeyi ve daha geniş bir müşteri kitlesine ulaşmayı hedefliyor.
Vinter[91]
- Yapay zekâ destekli işe alım platformu Vinter, Hollanda merkezli ALCORA B.V. firmasından 1,4 milyon Euro yatırım aldı.
- Türkiye’de Ar-Ge merkezi de bulunan Vinter, adayı sorulara verdiği yanıtlar ve pozisyona uygunluğu temelinde değerlendirip puanlamaktadır. Adayın yetkinliklerini tüm detaylarıyla analiz eden yapay zekâ, işe alım uzmanlarının kararlarına öngörü sunarak onların en büyük destekçisi olmayı hedeflemektedir.
Pricing Coach[92]
- Yapay zekâ tabanlı dinamik fiyatlama çözümleri sunan Pricing Coach, axis Ventures, APY Ventures, Kuveyt Türk Ventures, H2O Investment, Asır Group ve Sustaintech GSYO’nun 1,1 milyon ABD Doları yatırım aldı.
- Pricing Coach’un aldığı bu yatırım şirketin global pazarda daha fazla müşteriye ulaşması ve farklı sektörlere genişlemesi için kullanılacaktır.
Wherobots[93]
- Wherobots, Felicis liderliğinde 21,5 milyon ABD Doları yatırım aldı. Diğer yatırımcılar arasında Wing Venture Capital, Clear Ventures, JetBlue Ventures ve P7 Ventures yer aldı.
RNV.ai[94]
- Yapay zekâ tabanlı çözümler geliştiren RNV.ai, 1,1 milyon ABD Doları yatırım aldı. Yatırım turuna Inveo Ventures, Türkiye Kalkınma Fonu, Arz Portföy, Maxis Ventures ve Yapay Zekâ Fabrikası’nı temsilen Maxis 100. yıl GSYF katıldı.
EVC ve Electric Miles[95]
- Vestel Mobilite, İngiltere merkezli EVC ve enerji yönetimi yazılım şirketi Electric Miles’ın yatırımcıları arasına katıldığını açıkladı.
FibreCoat[96]
- FibreCoat, 20 milyon Euro yatırım aldı. Yatırımcılar, 212 NexT, NewSpace Capital, Goose Capital, Saint-Gobain’in kurumsal yatırım kolu Nova, Otto Krahn New Business, Convergent Ventures ve TiE Angels’dan oluşmaktadır.
- Şirket, yeni gelen yatırımı üretim kapasitesini artırmak, yeni sektörlere ulaşmak ve teknolojisini farklı uygulama alanlarına entegre etmek için kullanacağını açıkladı.
MARS[97]
- Finansal teknolojilere odaklanan MARS, İCU Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı, Kultura ve Startupfon’dan 2,65 milyon Euro yatırım aldı.
Zuzzuu[98]
- Maxis Ventures, dijital satış, pazarlama ve e-ticaret alanında çözümler geliştiren Zuzzuu’ya 10 milyon ABD Doları değerleme üzerinden yatırım yaptı.
Projesoft[99]
- E-ticaret teknolojileri üreten Projesoft, 52 milyon ABD Doları değerleme ile yatırım aldı.
- Sağlanan finansmanın şirketin Amerika’daki mevcut operasyonları ve B2B platformlarını genişletmek, Avrupa ve Asya B2B pazarlarında da daha etkin bir rol almak için kullanılacağı belirtildi.
Pardon AI[100]
- Yerli yapay zekâ girişimi Pardon AI, Techstars’dan yatırım aldı.
- Pardon AI, yeni aldığı yatırımı ABD pazarında büyümek, müşteri ağını genişletmek ve yapay zeka tabanlı hizmetlerini geliştirmek için kullanacağını açıkladı.
Kamyonda[101]
- Kamyonda, lojistik sektörüne yönelik yenilikçi ödeme çözümleri sunarak Pars VC’den yatırım aldı.
Agave Games[102]
- Yerli mobil oyun girişimi Agave Games, 18 milyon ABD Doları yatırım aldı.
- Yeni yatırım, Find the Cat oyununun yanı sıra yeni oyunların geliştirilmesi ve İstanbul’daki ekibin genişletilmesi için değerlendirilecektir.
Dgpays[103]
- Mastercard, Dgpays’e azınlık hissesi yatırımı gerçekleştirdi.
- Bu ortaklık çerçevesinde Mastercard ve Dgpays, bölge pazarlarının ihtiyaçlarına yönelik özelleştirilmiş ileri ödeme teknolojileri ve sadakat çözümleri geliştirmeyi amaçlamaktadır.
Yemek.com[104]
- Yemeksepeti’nin içerik platformu Yemek.com, Mediazone tarafından satın alındı.
- Yemeksepeti, Yemek.com’un 10 yıllık başarı hikayesinin ardından Mediazone ailesine katılarak yolculuğunu genişleyen bir medya ekosisteminde sürdüreceğini duyurdu.
Hesapkurdu ve Koalay[105]
- Alma Ventures ve Ömer Paksoy, BHL’in Türkiye’den çekilme kararı sonrasında Hesapkurdu ve Koalay’ı yeniden bünyelerine katıyor.
- Rekabet Kurulu’nun onayının ardından devir işlemlerinin tamamlanması planlanmaktadır.
DoubleU Games[106]
- DoubleU Games, Türkiye merkezli mobil oyun girişimi Paxie Games’i 67 milyon ABD Doları bedelle bünyesine katıyor.
- Anlaşmaya göre, DoubleU Games, ilk aşamada Paxie Games’in %60 hissesini 27 milyon ABD Doları karşılığında devralacak. Kalan %40’lık hisse ise belirlenen finansal hedeflerin gerçekleştirilmesi durumunda, önümüzdeki üç yıl içinde 40 milyon ABD Dolarına kadar ek bir bedelle satın alınacak.
Rafinera Cloud Kitchen ve Rafinera[107]
- Rafinera Cloud Kitchen - RCK ile Rafinera, Kazancı Holding, Cookshop Markalar Topluluğu’nun üst yapı şirketi EFK liderliğinde gerçekleşen yatırım turunda 2,7 milyon ABD Doları yatırım topladı.
- RCK, öncelikli olarak İstanbul’da, ardından diğer illerde şube sayısını hızla artırarak kısa sürede Türkiye’nin en geniş bulut mutfak zinciri olmayı hedeflemektedir.
Raporu pdf formatında indirmek için tıklayınız.
- 02.07.2024 tarihli ve 32590 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Sermaye Piyasası Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair 7518 sayılı Kanun.
- 17.07.2024 tarihli ve 32604 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Gayrimenkul Yatırım Fonlarına İlişkin Esaslar Tebliği’nde (III-52.3) Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ.
- 26.07.2024 tarihli ve 32613 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 2024-2026 Yıllarında Yapılacak Hayvancılık Desteklemelerine İlişkin Karar (Karar Sayısı: 8760).
- 26.07.2024 tarihli ve 32613 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Dijital Dönüşüm Destek Programı Uygulama Esaslarına İlişkin Tebliğ.
- 26.07.2024 tarihli ve 32613 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı Uygulama Esasları Tebliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ.
- 26.07.2024 tarihli ve 32613 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Yeşil Dönüşüm Destek Programı Uygulama Usul ve Esasları Tebliği.
- 02.08.2024 tarihli ve 32620 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Vergi Kanunları ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname’de Değişiklik Yapılmasına Dair 7524 sayılı Kanun
- 24.08.2024 tarihli ve 32642 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 2024 Yılında Yapılacak Bitkisel Üretime Yönelik Desteklemeler ile Diğer Bazı Tarımsal Desteklemelere İlişkin Karar (Karar Sayısı: 8858).
- 24.08.2024 tarihli ve 32642 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Kararın Uygulanmasına İlişkin Tebliğ’de (Tebliğ No: 2012/1) Değişiklik Yapılmasına Dair 2024/1 sayılı Tebliğ, 25.08.2024 tarihli ve 32643 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Kararın Uygulanmasına İlişkin Tebliğ’de (Tebliğ No: 2012/1) Değişiklik Yapılmasına Dair 2024/2 sayılı Tebliğ ile 25.09.2024 tarihli ve 32673 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Kararın Uygulanmasına İlişkin Tebliğ’de (Tebliğ No: 2012/1) Değişiklik Yapılmasına Dair 2024/3 sayılı Tebliğ.
- 29.08.2024 tarihli ve 32647 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 2025-2027 Yıllarında Yapılacak Bitkisel Üretime Yönelik Desteklemeler ile Diğer Bazı Tarımsal Desteklemelere İlişkin Karar (Karar Sayısı: 8859).
- 29.08.2024 tarihli ve 32647 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Karar (Karar Sayısı: 8860).
- 02.09.2024 tarihli ve 32650 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Türk Lirası Mevduat Ve Katılma Hesaplarına Dönüşümün Desteklenmesi Hakkında Tebliğ (Sayı: 2021/14)’de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Sayı: 2024/19)
- 02.09.2024 tarihli ve 32650 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Altın Hesaplarından Türk Lirası Mevduat ve Katılma Hesaplarına Dönüşümün Desteklenmesi Hakkında Tebliğ (Sayı: 2021/16)’de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Sayı: 2024/20).
- 21.09.2024 tarihli ve 32669 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Girişim Sermayesi Yatırım Fonlarına İlişkin Esaslar Tebliği’nde (III-52.4) Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (III-52.4.c).
- 11.11.2024 tarihli ve 32719 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Yatırımlara Proje Bazlı Devlet Yardımı Verilmesine İlişkin Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Karar (Karar Sayısı: 9124)
- 13.11.2024 tarihli ve 32721 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Yatırım Projelerinin Stratejik Öncelik ve Teknik Değerlendirmesine Dair Tebliğ’de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ
- Bu yatırımlar kapsamında, toplam 709 milyon USD tutarında 388 işlem gerçekleşti. Bkz. Startups Watch, Turkish Startup Ecosystem 2024-Q3 Report v1.01, 8 Ekim 2024, s. 3-6. (https://startups.watch/reports, Erişim Tarihi: 12.12.2024)
- Bu 9 girişim tarafından toplanan toplam para miktarı 577 milyon USD’dir. Bkz. Startups Watch, Turkish Startup Ecosystem 2024-Q3 Report v1.01, 8 Ekim 2024, s. 3-6. (https://startups.watch/reports, Erişim Tarihi: 12.12.2024)
- Sadece üçüncü çeyrekte işlem adedi 146’ya ulaştı. Bkz. KPMG, Türkiye’nin Girişim Ekosistemi Yatırımları 2024 Üçüncü Çeyrek Değerlendirmesi Raporu, s.1. https://kpmg.com/tr/tr/home/insights/2024/12/turkiye-startup-yatirimlari-2024-ucuncu-ceyrek.html, Erişim: 12.12.2024
- Bkz. KPMG, Türkiye’nin Girişim Ekosistemi Yatırımları 2024 Üçüncü Çeyrek Değerlendirmesi Raporu, s.1. https://kpmg.com/tr/tr/home/insights/2024/12/turkiye-startup-yatirimlari-2024-ucuncu-ceyrek.html, Erişim: 12.12.2024
- Bkz. Startups Watch, Turkish Startup Ecosystem 2024-Q3 Report v1.01, 8 Ekim 2024, s. 3. (https://startups.watch/reports, Erişim Tarihi: 12.12.2024)
- Toplam 247 tohum öncesi girişim yatırımının 228’i TUBİTAK BIGG Fund tarafından gerçekleştirildi. Bkz. Startups Watch, Turkish Startup Ecosystem 2024-Q3 Report v1.01, 8 Ekim 2024, s. 3. (https://startups.watch/reports, Erişim Tarihi: 12.12.2024)
- Fintek girişimleri, işlem hacmi olarak tüm zamanların rekor yatırım tutarına ulaştı. Bkz. Startups Watch, Turkish Startup Ecosystem 2024-Q3 Report v1.01, 8 Ekim 2024, s. 11-12, 16. (https://startups.watch/reports, Erişim Tarihi: 12.12.2024)
- 25 girişim, kitlesel fonlama platformları aracılığıyla toplam 6,6 milyon USD yatırım aldı. Bkz. Startups Watch, Turkish Startup Ecosystem 2024-Q3 Report v1.01, 8 Ekim 2024, s. 19. (https://startups.watch/reports, Erişim Tarihi: 12.12.2024)
- Bkz. Startups Watch, Turkish Startup Ecosystem 2024-Q3 Report v1.01, 8 Ekim 2024, s. 21. (https://startups.watch/reports, Erişim Tarihi: 12.12.2024)
- Bkz. Startups Watch, Turkish Startup Ecosystem 2024-Q3 Report v1.01, 8 Ekim 2024, s. 11. (https://startups.watch/reports, Erişim Tarihi: 12.12.2024)
- Bkz. Startups Watch, Turkish Startup Ecosystem 2024-Q3 Report v1.01, 8 Ekim 2024, s. 23. (https://startups.watch/reports, Erişim Tarihi: 12.12.2024)
- Bkz. KPMG, Türkiye’nin Girişim Ekosistemi Yatırımları 2024 Üçüncü Çeyrek Değerlendirmesi Raporu, s.1. https://kpmg.com/tr/tr/home/insights/2024/12/turkiye-startup-yatirimlari-2024-ucuncu-ceyrek.html, Erişim: 12.12.2024
- Bkz. Startups Watch, Turkish Startup Ecosystem 2024-Q3 Report v1.01, 8 Ekim 2024, s. 15. (https://startups.watch/reports, Erişim Tarihi: 12.12.2024)
- Papuççiyan, Arden: “SmartFAB, Galata Business Angels'tan 4 milyon dolar değerlemeyle yatırım aldı” (https://webrazzi.com/2024/07/01/smartfab-galata-business-angels-tan-4-milyon-dolar-degerlemeyle-yatirim-aldi/, Erişim Tarihi: 12.12.2024)
- Papuççiyan, Arden: “Kanser tedavisine odaklanan Granza Bio, Felicis liderliğinde 7,14 milyon dolar yatırım aldı” (https://webrazzi.com/2024/07/04/granza-bio-felicis-liderliginde-7-14-milyon-dolar-yatirim-aldi/, Erişim Tarihi: 12.12.2024)
- İçözü, Tuğçe: “Mindsite, 15 milyon dolar değerleme üzerinden 1,5 milyon dolar yatırım aldı” (https://webrazzi.com/2024/07/01/mindsite-15-milyon-dolar-degerleme-uzerinden-1-5-milyon-dolar-yatirim-aldi/, Erişim Tarihi: 12.12.2024)
- Ulukan, Gözde: “Online terapi girişimi Hiwell, 28.5 milyon dolar değerleme ile 3.5 milyon dolar yatırım aldı” (https://webrazzi.com/2024/07/02/online-terapi-girisimi-hiwell-28-5-milyon-dolar-degerleme-ile-3-5-milyon-dolar-yatirim-aldi/, Erişim Tarihi: 12.12.2024)
- İçözü, Tuğçe: “Teamfluencer, Nevzat Aydın’dan 3 milyon dolar değerleme ile yatırım aldı” (https://webrazzi.com/2024/07/08/teamfluencer-nevzat-aydin-dan-3-milyon-dolar-degerleme-ile-yatirim-aldi/, Erişim Tarihi: 12.12.2024)
- İçözü, Tuğçe: “Dijital medya girişimi Dolubatarya, Hayat Finans'tan 1 milyon dolar değerleme ile yatırım aldı” (https://webrazzi.com/2024/07/11/dijital-medya-girisimi-dolubatarya-hayat-finans-tan-1-milyon-dolar-degerleme-ile-yatirim-aldi/, Erişim Tarihi: 12.12.2024)
- İçözü, Tuğçe: “Yerli mobil oyun girişimi Grand Games, 3 milyon dolar tohum öncesi yatırım aldı” (https://webrazzi.com/2024/07/16/yerli-mobil-oyun-sirketi-grand-games-3-milyon-dolar-tohum-oncesi-yatirim-aldi/, Erişim Tarihi: 12.12.2024)
- Papuççiyan, Arden: “Markalar ile ajansları buluşturan Edvido, 2,5 milyon dolar değerleme üzerinden yatırım aldı” (https://webrazzi.com/2024/07/18/edvido-2-5-milyon-dolar-degerleme-uzerinden-yatirim-aldi/, Erişim Tarihi: 12.12.2024)
- İçözü, Tuğçe: “Fintech girişimi wamo, 5 milyon dolar yatırım aldı” (https://webrazzi.com/2024/07/18/fintech-girisimi-wamo-5-milyon-dolar-yatirim-aldi/, Erişim Tarihi: 12.12.2024)
- Muradoğlu, Candeğer: “Otel işletmeciliğine odaklanan WeBee, 6 milyon dolar değerleme üzerinden yatırım aldı” (https://webrazzi.com/2024/07/19/otel-isletmeciligine-odaklanan-webee-6-milyon-dolar-degerleme-uzerinden-yatirim-aldi/, Erişim Tarihi: 12.12.2024)
- Ulukan, Gözde: “Kargo yönetim platformu OTO, Sanabil Investments liderliğinde 8 milyon dolar yatırım aldı” (https://webrazzi.com/2024/07/22/kargo-yonetim-platformu-oto-sanabil-investments-liderliginde-8-milyon-dolar-yatirim-aldi/, Erişim Tarihi: 12.12.2024)
- İçözü, Tuğçe: “ŞirketOrtağım Melek Yatırımcı Ağı, 50 milyon TL değerleme ile yatırım aldı” (https://webrazzi.com/2024/07/22/sirketortagim-melek-yatirimci-agi-50-milyon-tl-degerleme-ile-doruk-ozcan-dan-yatirim-aldi/, Erişim Tarihi: 12.12.2024)
- Muradoğlu, Candeğer: “Yerli sağlık girişimi Hop Health, 1 milyon dolar yatırım aldı” (https://webrazzi.com/2024/07/24/yerli-saglik-girisimi-hop-health-1-milyon-dolar-yatirim-aldi/, Erişim Tarihi: 12.12.2024)
- Ulukan, Gözde: “Yerli biyoteknoloji girişimi M-Based, Hatcher+, Sente Ventures ve Fark Labs'ten yatırım aldı” (https://webrazzi.com/2024/07/25/yerli-biyoteknoloji-girisimi-m-based-hatcher-sente-ventures-ve-fark-labsten-yatirim-aldi/, Erişim Tarihi: 12.12.2024)
- Ulukan, Gözde: “Levent Altunel'in kurucu ortağı olduğu bunch, 15,5 milyon dolar yatırım aldı” (https://webrazzi.com/2024/07/25/levent-altunel-in-kurucu-ortagi-oldugu-bunch-15-5-milyon-dolar-yatirim-aldi/, Erişim Tarihi: 12.12.2024)
- İçözü, Tuğçe: “Trio Mobil, NewSpring Growth liderliğinde 26,5 milyon dolar yatırım aldı” (https://webrazzi.com/2024/07/29/trio-mobil-newspring-growth-liderliginde-26-5-milyon-dolar-yatirim-aldi/, Erişim Tarihi: 12.12.2024)
- Ulukan, Gözde: “Meddenovo Drug Design, ACT Venture Partners liderliğinde 1 milyon euro'luk yatırım turunun ilk kapanışını tamamladı” (https://webrazzi.com/2024/07/31/meddenovo-drug-design-act-venture-partners-liderliginde-1-milyon-euro-yatirim-aldi/, Erişim Tarihi: 12.12.2024)
- Muradoğlu, Candeğer: “Yerli girişim Livzym Biotechnologies, Lallemand'dan yatırım aldı” (https://webrazzi.com/2024/07/31/yerli-girisim-livzym-biotechnologies-lallemanddan-yatirim-aldi/, Erişim Tarihi: 12.12.2024)
- Ulukan, Gözde: “DELIVERS.AI, 36 milyon dolar değerleme ile yatırım aldı” (https://webrazzi.com/2024/08/02/delivers-ai-36-milyon-dolar-degerleme-ile-yatirim-aldi/, Erişim Tarihi: 12.12.2024)
- Muradoğlu, Candeğer: “Uzay teknolojisi girişimi Muon Space, 56 milyon dolar yatırım aldı” (https://webrazzi.com/2024/08/06/uzay-teknolojisi-girisimi-muon-space-56-milyon-dolar-yatirim-aldi/, Erişim Tarihi: 12.12.2024)
- İçözü, Tuğçe: “Hayhay, Finberg'ten 18 milyon dolar değerleme üzerinden yatırım aldı” (https://webrazzi.com/2024/08/09/hayhay-finberg-ten-18-milyon-dolar-degerleme-uzerinden-yatirim-aldi/, Erişim Tarihi: 12.12.2024)
- Papuççiyan, Arden: “Reklam platformu GoWit, 1,3 milyon dolar yatırım aldı” (https://webrazzi.com/2024/08/12/reklam-platformu-gowit-1-3-milyon-dolar-yatirim-aldi/, Erişim Tarihi: 12.12.2024)
- Papuççiyan, Arden: “Sanal restoran markaları geliştiren Mizanplus Kitchens, 1 milyon dolar yatırım aldı” (https://webrazzi.com/2024/08/14/mizanplus-kitchens-1-milyon-dolar-yatirim-aldi/, Erişim Tarihi: 12.12.2024)
- Ulukan, Gözde: “Yerli biyoteknoloji şirketi Cellestetix, 2 milyon dolar yatırım aldı” (https://webrazzi.com/2024/08/16/yerli-biyoteknoloji-sirketi-cellestetix-2-milyon-dolar-yatirim-aldi/, Erişim Tarihi: 12.12.2024)
- Ulukan, Gözde: “Yerli İK ve yönetim yazılımı girişimi F4e, 1 milyon dolar yatırım aldı” (https://webrazzi.com/2024/08/20/yerli-ik-ve-yonetim-yazilimi-girisimi-f4e-1-milyon-dolar-yatirim-aldi/, Erişim Tarihi: 12.12.2024)
- Ulukan, Gözde: “Sabancı Topluluk şirketlerinden DxBV, Bulutistan’ın yüzde 65 hissesini satın aldı” (https://webrazzi.com/2024/08/26/sabanci-topluluk-sirketlerinden-dxbv-bulutistanin-yuzde-65-hissesini-satin-aldi/, Erişim Tarihi: 12.12.2024)
- Muradoğlu, Candeğer: “Yerli bulut platformu sağlayıcısı DT Cloud, Omurga Digital'den 63 milyon TL yatırım aldı” (https://webrazzi.com/2024/08/26/yerli-bulut-platformu-saglayicisi-dt-cloud-omurga-digitalden-63-milyon-lira-yatirim-aldi/, Erişim Tarihi: 12.12.2024)
- Muradoğlu, Candeğer: “Tera Grup, siber güvenlik şirketi Barikat Grubu'nun yüzde 60'ına ortak oldu” (https://webrazzi.com/2024/08/29/tera-grup-siber-guvenlik-sirketi-barikat-grubu-nun-yuzde-60-ina-ortak-oldu/, Erişim Tarihi: 12.12.2024)
- İçözü, Tuğçe: “Refabric, 4,7 milyon dolar değerleme üzerinden 1.1 milyon dolar yatırım aldı” (https://webrazzi.com/2024/08/29/refabric-4-7-milyon-dolar-degerleme-uzerinden-1-1-milyon-dolar-yatirim-aldi/, Erişim Tarihi: 12.12.2024)
- İçözü, Tuğçe: “Reklam teknolojisi girişimi Magfi, 1,1 milyon dolar yatırım aldı” (https://webrazzi.com/2024/09/03/reklam-teknolojisi-girisimi-magfi-1-1-milyon-dolar-yatirim-aldi/, Erişim Tarihi: 12.12.2024)
- Ulukan, Gözde: “Letven Capital, ACTIO Mobilite Teknolojileri’ne 120 milyon TL yatırım yaptı” (https://webrazzi.com/2024/09/04/letven-capital-actio-mobilite-teknolojilerine-120-milyon-tl-yatirim-yapti/, Erişim Tarihi: 12.12.2024)
- İçözü, Tuğçe: “Auto Train Brain, 8,2 milyon dolar değerleme üzerinden yatırım aldı” (https://webrazzi.com/2024/09/06/auto-train-brain-8-2-milyon-dolar-degerleme-uzerinden-yatirim-aldi/, Erişim Tarihi: 12.12.2024)
- Ulukan, Gözde: “Disleksili çocuklar için geliştirilen eğitim platformu OKUT, 1,5 milyon dolar değerleme ile yatırım aldı” (https://webrazzi.com/2024/09/10/disleksili-cocuklar-icin-gelistirilen-egitim-platformu-okut-1-5-milyon-dolar-degerleme-ile-yatirim-aldi/, Erişim Tarihi: 12.12.2024)
- Ulukan, Gözde: “Yerli mobil oyun stüdyosu Cypher Games, 10 milyon dolar yatırım aldı” (https://webrazzi.com/2024/09/10/yerli-mobil-oyun-studyosu-cypher-games-10-milyon-dolar-yatirim-aldi/, Erişim Tarihi: 12.12.2024)
- Ulukan, Gözde: “Borusan Ventures, Almanya merkezli DC Connected'ın 2,1 milyon euroluk yatırım turuna katıldı” (https://webrazzi.com/2024/09/12/borusan-ventures-almanya-merkezli-dc-connected-in-2-1-milyon-euroluk-yatirim-turuna-katildi/, Erişim Tarihi: 12.12.2024)
- Papuççiyan, Arden: “Kuantum teknolojileri geliştiren Qubitrium, ACT Venture Partners’tan 1,5 milyon euro tohum yatırım aldı” (https://webrazzi.com/2024/09/16/qubitrium-act-venture-partners-tan-1-5-milyon-euro-tohum-yatirim-aldi/, Erişim Tarihi: 12.12.2024)
- Ulukan, Gözde: “Yerli girişim Fal.ai, 23 milyon dolar yatırım aldı” (https://webrazzi.com/2024/09/19/yerli-girisim-falai-23-milyon-dolar-yatirim-aldi/, Erişim Tarihi: 12.12.2024)
- Ulukan, Gözde: “IT süreçlerini yapay zekâ ile otomatize eden Opnova, ScaleX Ventures’ın ortak liderliğinde 3.75 milyon dolar yatırım aldı” (https://webrazzi.com/2024/09/19/opnova-scalex-ventures-in-ortak-liderliginde-3-75-milyon-dolar-yatirim-aldi/, Erişim Tarihi: 12.12.2024)
- Muradoğlu, Candeğer: “Siber güvenlik girişimi Picus Security, 45 milyon dolar yatırım aldı” (https://webrazzi.com/2024/09/19/siber-guvenlik-girisimi-picus-security-45-milyon-dolar-yatirim-aldi/, Erişim Tarihi: 12.12.2024)
- İçözü, Tuğçe: “Yerli tarım analiz platformu Agrovech, 2,2 milyon dolar değerleme üzerinden yatırım aldı” (https://webrazzi.com/2024/09/20/agrovech-2-2-milyon-dolar-degerleme-uzerinden-yatirim-aldi/, Erişim Tarihi: 12.12.2024)
- İçözü, Tuğçe: “Yerli girişim Memotive, 4 milyon dolar değerleme ile Arz Portföy’den yatırım aldı” (https://webrazzi.com/2024/09/23/memotive-arz-portfoyden-4-milyon-dolar-degerleme-ile-yatirim-aldi/, Erişim Tarihi: 12.12.2024)
- İçözü, Tuğçe: “Gonca ve Gülşah Gülser kardeşlerin kurduğu Quin AI, 1.5 milyon sterlin tohum yatırım aldı” (https://webrazzi.com/2024/09/27/gonca-ve-gulsah-gulser-kardeslerin-kurdugu-quin-ai-1-5-milyon-sterlin-tohum-yatirim-aldi/, Erişim Tarihi: 12.12.2024)
- Papuççiyan, Arden: “Yerli yapay zekâ girişimi Novus, 1,5 milyon dolar yatırım aldı” (https://webrazzi.com/2024/10/01/yerli-yapay-zeka-girisimi-novus-1-5-milyon-dolar-yatirim-aldi/, Erişim Tarihi: 12.12.2024)
- İçözü, Tuğçe: “ALJ ve Sabancı Ventures'tan erken aşama girişimleri destekleyecek J-START Fonu” (https://webrazzi.com/2024/10/03/alj-ve-sabanci-ventures-tan-erken-asama-girisimleri-destekleyecek-j-start-fonu/, Erişim Tarihi: 12.12.2024)
- Muradoğlu, Candeğer: “Tüpraş Ventures, yeşil hidrojene odaklanan Verdagy ve Ionomr girişimlerine yatırım yaptı” (https://webrazzi.com/2024/10/04/tupras-ventures-yesil-hidrojene-odaklanan-verdagy-ve-ionomr-girisimlerine-yatirim-yapti/, Erişim Tarihi: 12.12.2024)
- Ulukan, Gözde: “Paket Mutfak, 2,7 milyon dolar yatırım aldı” (https://webrazzi.com/2024/10/08/paket-mutfak-2-7-milyon-dolar-yatirim-aldi/, Erişim Tarihi: 12.12.2024)
- Ulukan, Gözde: “Tolga Kart ve Özgün Pelvan'ın kurucusu olduğu Third Dimension AI, 7 milyon dolar yatırım aldı” (https://webrazzi.com/2024/10/09/tolga-kart-ve-ozgun-pelvanin-kurucusu-oldugu-third-dimension-ai-7-milyon-dolar-yatirim-aldi/, Erişim Tarihi: 12.12.2024)
- İçözü, Tuğçe: “Dental ürün pazar yeri dentalpiyasa.com, 5 milyon dolar değerleme ile yatırım aldı” (https://webrazzi.com/2024/10/14/dentalpiyasacom-5-milyon-dolar-degerleme-ile-yatirim-aldi/, Erişim Tarihi: 12.12.2024)
- Papuççiyan, Arden: “Yerli oyun stüdyosu Fiber Games, Arz Portföy'den yatırım aldı” (https://webrazzi.com/2024/10/15/yerli-oyun-studyosu-fiber-games-arz-portfoy-den-yatirim-aldi/, Erişim Tarihi: 12.12.2024)
- Papuççiyan, Arden: “Mobil süt analiz cihazı geliştiren MilkApp, Founder One’dan yatırım aldı” (https://webrazzi.com/2024/10/16/mobil-sut-analiz-cihazi-gelistiren-milkapp-founder-onedan-yatirim-aldi/, Erişim Tarihi: 12.12.2024)
- Ulukan, Gözde: “Sipay, Hesapkurdu ve Koalay'ı BHL Holdings UK'den satın alıyor” (https://webrazzi.com/2024/10/28/sipay-hesapkurdu-ve-koalayi-bhl-holdings-ukden-satin-aliyor/, Erişim Tarihi: 12.12.2024)
- Muradoğlu, Candeğer: “Yapay zeka girişimi ExoMatter, 212 NexT’in de katıldığı turda 1,7 milyon euro yatırım aldı” (https://webrazzi.com/2024/10/28/exomatter-212-nextin-de-katildigi-turda-17-milyon-euro-yatirim-aldi/, Erişim Tarihi: 12.12.2024)
- Ulukan, Gözde: “Papara Holding, yatırım teknolojileri şirketi Finfree’yi satın aldı” (https://webrazzi.com/2024/10/30/papara-holding-yatirim-teknolojileri-sirketi-finfreeyi-satin-aldi/, Erişim Tarihi: 12.12.2024)
- Ulukan, Gözde: “Insider, General Atlantic liderliğinde 500 milyon dolar yatırım aldı” (https://webrazzi.com/2024/11/01/insider-general-atlantic-liderliginde-500-milyon-dolar-yatirim-aldi/, Erişim Tarihi: 12.12.2024)
- İçözü, Tuğçe: “Bitcoin rollup girişimi Citrea, 14 milyon dolar yatırım aldı” (https://webrazzi.com/2024/11/01/bitcoin-rollup-girisimi-citrea-14-milyon-dolar-yatirim-aldi/, Erişim Tarihi: 12.12.2024)
- İçözü, Tuğçe: “Otomotiv odaklı kamera çözümleri sunan Büyütech, Driventure'dan yatırım aldı” (https://webrazzi.com/2024/11/06/otomotiv-odakli-kamera-cozumleri-sunan-buyutech-driventure-dan-yatirim-aldi/, Erişim Tarihi: 12.12.2024)
- Ulukan, Gözde: “Müzik sosyal medyası makromusic, 15 milyon dolar değerleme ile yatırım aldı” (https://webrazzi.com/2024/11/11/muzik-sosyal-medyasi-makromusic-15-milyon-dolar-degerleme-ile-yatirim-aldi/, Erişim Tarihi: 12.12.2024)
- Papuççiyan, Arden: “Game District, yerli mobil oyun girişimi Gleam Games’in çoğunluk hissesini satın aldı” (https://webrazzi.com/2024/11/19/game-district-yerli-mobil-oyun-girisimi-gleam-games-in-cogunluk-hissesini-satin-aldi/, Erişim Tarihi: 12.12.2024)
- İçözü, Tuğçe: “Global ödül ve sadakat platformu Kalder, 10,5 milyon dolar yatırım aldı” (https://webrazzi.com/2024/11/19/global-odul-ve-sadakat-platformu-kalder-10-5-milyon-dolar-yatirim-aldi/, Erişim Tarihi: 12.12.2024)
- Ulukan, Gözde: “MonSpark, Fuzul Ventures'tan 5 milyon dolar değerleme ile yatırım aldı” (https://webrazzi.com/2024/11/20/monspark-fuzul-venturestan-5-milyon-dolar-degerleme-ile-yatirim-aldi/, Erişim Tarihi: 12.12.2024)
- Papuççiyan, Arden: “Yapay zekâ tabanlı çözümler sunan Klart AI, Startup Wise Guys'tan yatırım aldı” (https://webrazzi.com/2024/11/25/klart-ai-startup-wise-guys-tan-yatirim-aldi/, Erişim Tarihi: 12.12.2024)
- Papuççiyan, Arden: “https://webrazzi.com/2024/11/27/vinter-1-4-milyon-euro-yatirim-aldi/” (https://webrazzi.com/2024/11/27/vinter-1-4-milyon-euro-yatirim-aldi/, Erişim Tarihi: 12.12.2024)
- Ulukan, Gözde: “Yapay zeka tabanlı dinamik fiyatlama çözümleri sunan Pricing Coach, 1,1 milyon dolar yatırım aldı” (https://webrazzi.com/2024/11/27/yapay-zeka-tabanli-dinamik-fiyatlama-cozumleri-sunan-pricing-coach-11-milyon-dolar-yatirim-aldi/, Erişim Tarihi: 12.12.2024)
- Muradoğlu, Candeğer:“Wherobots, Felicis liderliğinde 21,5 milyon dolar yatırım aldı” (https://webrazzi.com/2024/11/27/wherobots-felicis-liderliginde-21-5-milyon-dolar-yatirim-aldi/, Erişim Tarihi: 12.12.2024)
- Papuççiyan, Arden: “ Yapay zekâ tabanlı çözümler geliştiren RNV.ai, 1,1 milyon dolar yatırım aldı” (https://webrazzi.com/2024/11/28/rnv-ai-1-1-milyon-dolar-yatirim-aldi/, Erişim Tarihi: 12.12.2024)
- İçözü, Tuğçe: “Vestel Mobilite, Electric Miles'ın yatırımcıları arasına katıldığını açıkladı” (https://webrazzi.com/2024/11/29/vestel-vestel-mobilite-electric-miles-in-yatirimcilari-arasina-katildigini-acikladi/, Erişim Tarihi: 12.12.2024)
- Muradoğlu, Candeğer: “Kaplama teknolojisi geliştiren FibreCoat, 212 NexT'in de katıldığı turda 20 milyon euro yatırım aldı” (https://webrazzi.com/2024/12/04/fibrecoat-212-next-in-de-katildigi-turda-20-milyon-euro-yatirim-aldi/, Erişim Tarihi: 12.12.2024)
- Papuççiyan, Arden: “Finansal teknolojilere odaklanan MARS, 2,65 milyon euro yatırım aldı” (https://webrazzi.com/2024/12/05/finansal-teknolojilere-odaklanan-mars-2-6-milyon-euro-yatirim-aldi/, Erişim Tarihi: 12.12.2024)
- Ulukan, Gözde: “Yerli girişim Zuzzuu, Maxis Ventures'tan 10 milyon dolar değerleme üzerinden yatırım aldı” (https://webrazzi.com/2024/12/05/yerli-girisim-zuzzuu-maxis-venturestan-10-milyon-dolar-degerleme-uzerinden-yatirim-aldi/, Erişim Tarihi: 12.12.2024)
- Ulukan, Gözde: “E-ticaret teknolojileri üreten Projesoft, 52 milyon dolar değerleme ile yatırım aldı” (https://webrazzi.com/2024/12/10/e-ticaret-teknolojileri-ureten-projesoft-52-milyon-dolar-degerleme-ile-yatirim-aldi/, Erişim Tarihi: 12.12.2024)
- Muradoğlu, Candeğer: “Yerli yapay zekâ girişimi Pardon AI, Techstars'tan yatırım aldı” (https://webrazzi.com/2024/12/10/yerli-yapay-zeka-girisimi-pardon-ai-techstarstan-yatirim-aldi/, Erişim Tarihi: 12.12.2024)
- Papuççiyan, Arden: “Lojistik sektörü için ödeme çözümleri sunan Kamyonda, Pars VC’den yatırım aldı” (https://webrazzi.com/2024/12/16/kamyonda-pars-vc-den-yatirim-aldi/, Erişim Tarihi: 24.12.2024)
- Papuççiyan, Arden: “Yerli mobil oyun girişimi Agave Games, 18 milyon dolar yatırım aldı” (https://webrazzi.com/2024/12/17/agave-games-18-milyon-dolar-yatirim-aldi/, Erişim Tarihi: 24.12.2024)
- Ulukan, Gözde: “Mastercard, Dgpays’e azınlık hissesi yatırımı yaptı” (https://webrazzi.com/2024/12/19/mastercard-dgpayse-azinlik-hissesi-yatirimi-yapti/, Erişim Tarihi: 24.12.2024)
- Papuççiyan, Arden: “Yemeksepeti’nin içerik platformu Yemek.com, Mediazone tarafından satın alındı” (https://webrazzi.com/2024/12/19/yemek-com-mediazone-tarafindan-satin-alindi/, Erişim Tarihi: 24.12.2024)
- Ulukan, Gözde: “Hesapkurdu ve Koalay, Ömer Paksoy ile Alma Ventures tarafından satın alınıyor” (https://webrazzi.com/2024/12/25/hesapkurdu-ve-koalay-omer-paksoy-ile-alma-ventures-tarafindan-satin-aliniyor/, Erişim Tarihi: 27.12.2024)
- Papuççiyan, Arden: “DoubleU Games, yerli mobil oyun girişimi Paxie Games’i 67 milyon dolara satın alıyor” (https://webrazzi.com/2024/12/26/doubleu-games-yerli-mobil-oyun-girisimi-paxie-games-i-67-milyon-dolara-satin-aliyor/, Erişim Tarihi: 30.12.2024)
- Ulukan, Gözde: “Rafinera Cloud Kitchen, 2,7 milyon dolar yatırım aldı” (https://webrazzi.com/2024/12/27/rafinera-cloud-kitchen-27-milyon-dolar-yatirim-aldi/, Erişim Tarihi: 30.12.2024)
Bu makalenin tüm hakları saklıdır. Kaynak gösterilmeksizin veya Erdem & Erdem’in yazılı izni alınmaksızın bu makale kullanılamaz, çoğaltılamaz, kopyalanamaz, yayımlanamaz, dağıtılamaz veya başka bir suretle yayılamaz. Kaynak gösterilmeksizin veya Erdem & Erdem’in yazılı izni alınmaksızın oluşturulan içerikler takip edilmekte olup, hak ihlalinin tespiti halinde yasal yollara başvurulacaktır.