Uzaktan İletişim Araçları Yoluyla Piyasaya Arz Edilen Ürünlerin Piyasa Gözetimi ve Denetimi Yönetmeliği Uygulama Rehberi
Uzaktan İletişim Araçları Yoluyla Piyasaya Arz Edilen Ürünlerin Piyasa Gözetimi ve Denetimi Yönetmeliği (Yönetmelik) 30.10.2024 tarihli ve 32707 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanmış olup, 01.04.2025 tarihinde yürürlüğe girdi.
Yönetmelik ile uzaktan iletişim araçları yoluyla piyasaya arz edilen ürünlerin piyasaya arz koşulları, ürün güvenliğe ilişkin yükümlülükler ile iktisadi işletmeciler, aracı hizmet sağlayıcılar ve yetkili kuruluşların sorumluluklarına ilişkin düzenlemeler getirilmişti. Yönetmelik’in tam metnine buradan, Yönetmelik hakkında daha detaylı açıklamalara yer verdiğimiz müvekkil duyurusuna buradan ulaşabilirsiniz.
Yönetmelik ile öngörülen düzenlemelerin etkin bir şekilde uygulanabilmesi için, bu defa, Ticaret Bakanlığı 27.03.2025 tarihinde, Uzaktan İletişim Araçları Yoluyla Piyasaya Arz Edilen Ürünlerin Piyasa Gözetimi ve Denetimi Yönetmeliği Uygulama Rehberi’ni (Rehber) yayımladı. Rehber, Yönetmelik kapsamında düzenlenen Türkiye’de yerleşik iktisadi işletmeci bulundurma zorunluluğu ile elektronik ticarette satış ilanlarına ilişkin yükümlülükleri detaylıca açıklar ve e-ticaret ekosistemindeki aktörlerin sorumluluklarına ilişkin düzenlemelere örnekler yoluyla açıklık getirir.
Rehber’de yer alan önemli hususlar aşağıda özetlenir:
- Yönetmelik uyarınca bazı ürünlerin uzaktan iletişim araçları yoluyla piyasada bulundurulabilmesi için Türkiye’de yerleşik bir iktisadi işletmecisinin olması zorunludur. Rehber ile Türkiye’de yerleşik bir iktisadi işletmecinin nasıl belirlenebileceği açıklığa kavuşturulur.
- İktisadi işletmeci kavramı, tedarik zinciri üzerinden bir şema yardımıyla irdelenir. Türkiye’de yerleşik bir imalatçının bulunmaması hâlinde Türkiye’de yerleşik yetkili temsilci, ithalatçı veya ifa hizmet sağlayıcı, iktisadi işletmeci olarak kabul edilir ve yükümlülük altına girer.
- Rehber uyarınca Türkiye’de yerleşik iktisadi işletmeci bulundurma zorunluluğunun aracı hizmet sağlayıcılar üzerinden satılan ürünler için arandığı, üçüncü taraf satıcılara sadece aracılık hizmeti sunan çevrimiçi pazaryerleri için böyle bir yükümlülüğün bulunmadığı vurgulanır.
- Türkiye’de yerleşik iktisadi işletmecilerin ürün spesifik mevzuat altındaki rolleri ve bu rollerin Yönetmelik çerçevesinde düzenlenen yükümlülükleri ile nasıl ilişkili olduğu açıklanır.
- Yönetmelik kapsamında getirilen tüm yükümlülükler, ürün spesifik mevzuatta iktisadi işletmecilere verilen sorumluluklardan bağımsız olarak uygulanır. Rehberde, Yönetmeliğin uygulanmasına ilişkin farklılıklar açıkça belirtilmiştir. Buna göre, ürün spesifik mevzuatta riskten haberdar etme veya ambalaj üzerinde belirli bilgilere yer verme gibi yükümlülükler bulunmasa dahi, iktisadi işletmeciler Yönetmelik çerçevesinde bu yükümlülüklere uyum sağlamak zorundadır.
- Rehber ayrıca piyasa gözetimi ve denetimi ile ithalat denetimleri konusunda yetkili kuruluşların hangi ürünlerin hangi belgeler aracılığıyla denetleneceğini belirlerken risk temelli bir yaklaşım izlemeleri gerektiğini ifade eder.
- İktisadi işletmeciye göre satış ilanlarına yansıtılacak bilgiler şematize edilir. Buna göre, iktisadi işletmecinin ismi, kayıtlı ticari unvanı veya markası, posta adresi ve e-posta adresine satış ilanlarında yer verilir.
- Rehber’in sonunda sıkça sorulan sorulara ilişkin cevaplara yer verilir.
Bu makalenin tüm hakları saklıdır. Kaynak gösterilmeksizin veya Erdem & Erdem’in yazılı izni alınmaksızın bu makale kullanılamaz, çoğaltılamaz, kopyalanamaz, yayımlanamaz, dağıtılamaz veya başka bir suretle yayılamaz. Kaynak gösterilmeksizin veya Erdem & Erdem’in yazılı izni alınmaksızın oluşturulan içerikler takip edilmekte olup, hak ihlalinin tespiti halinde yasal yollara başvurulacaktır.
Diğer İçerikler

7529 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun (7529 Sayılı Kanun) 30.10.2024 tarihli ve 32707 sayılı Resmî Gazete’de yayımlandı...

Uzaktan İletişim Araçları Yoluyla Piyasaya Arz Edilen Ürünlerin Piyasa Gözetimi ve Denetimi Yönetmeliği (Yönetmelik) 30.10.2024 tarihli ve 32707 sayılı Resmî Gazete’de yayımlandı. Yönetmelik, uzaktan iletişim yoluyla piyasaya arz edilen ürünlerin piyasaya arz koşulları, ilanları, ilgili işletmeciler ve yetkili kuruluşların...

Reklam Kurulu, 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun uyarınca kurulan, ticari reklamlarda uyulması gereken ilkeleri belirleme ve haksız ticari uygulamalara karşı tüketiciyi korumaya yönelik düzenlemeleri yapma, bu hususlar çerçevesinde inceleme ve gerektiğinde denetim yapma, inceleme ve...

Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik (Değişiklik Yapan Yönetmelik) 23.08.2022 tarihli ve 31932 sayılı Resmi Gazete’de yayımlandı...

01.02.2022 tarihli ve 31737 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Ticari Reklam Ve Haksız Ticari Uygulamalar Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik (“Değişiklik Yapan Yönetmelik”) uyarınca...