İcra ve İflas Kanunu ile Kabahatler Kanunu’nda Değişiklikler Öngören Kanun
2004 sayılı İcra ve İflas Kanunu ile 5326 sayılı Kabahatler Kanunu kapsamında idari para cezalarına dair değişiklikleri de içeren 7499 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun (Kanun), 12.03.2024 tarih ve 32487 Sayılı Resmî Gazete’de yayımlandı.
İcra ve İflas Kanunu’nda yapılan ve 01.06.2024 tarihinde yürürlüğe girecek olan değişiklikler kısaca aşağıdaki şekilde özetlenebilir:
- İcra ve İflas Kanunu’nun sürelere dair hükümlerinde değişiklikler yapıldı. Süre hafta olarak belirlenmiş ise, sürenin başladığı güne son hafta içinde karşılık gelen günde biteceği düzenlendi.
- İcra İflas Kanunu m. 164/2 (iflas yoluyla takipte mahkeme tarafından verilen kararlar), m. 182/2 (iflasın kaldırılması), m. 254/4 (iflasın kapanması), m. 293/2 (konkordato talebinin reddi), m. 308/a/1 (konkordato hakkında verilen kararlar), m. 308/e/2 (konkordatonun kısmen feshi), m.309/p (başvurunun incelenmesi ve kanun yolları) m. 320/1 (fevkalade mühlet), m. 353/1 (icra mahkemesinin verdiği tazyik ve disiplin hapsine ilişkin kararlar) ile m. 363/1’de (kanun yoluna başvurmaya ilişkin son hükümler) on gün olarak düzenlenen kanun yolu süreleri, iki hafta olacak şekilde değiştirildi.
- Bölge Adliye Mahkemesi hukuk dairelerince verilen miktar veya değeri elli sekiz bin sekiz yüz Türk lirasını geçen nihai kararlara karşı tebliğ tarihinden itibaren iki hafta içinde temyize başvurulabileceği ile başvurunun ve incelemenin Hukuk Muhakemeleri Kanunu uyarınca yapılacağı düzenlendi.
Kabahatler Kanunu’nda yapılan ve 01.06.2024 tarihinde yürürlüğe girecek olan idari para cezalarına ilişkin değişiklik kısaca aşağıdaki şekilde özetlenebilir:
- 5326 sayılı Kabahatler Kanunu kapsamında on beş bin Türk Lirası dahil idari para cezalarına karşı başvuru üzerine verilen kararların kesin olduğu ifade edildi.
Bu makalenin tüm hakları saklıdır. Kaynak gösterilmeksizin veya Erdem & Erdem’in yazılı izni alınmaksızın bu makale kullanılamaz, çoğaltılamaz, kopyalanamaz, yayımlanamaz, dağıtılamaz veya başka bir suretle yayılamaz. Kaynak gösterilmeksizin veya Erdem & Erdem’in yazılı izni alınmaksızın oluşturulan içerikler takip edilmekte olup, hak ihlalinin tespiti halinde yasal yollara başvurulacaktır.
Diğer İçerikler
Danıştay dava daireleri ve kurulları tarafından verilen kararlar arasında uzun süredir aykırılıklara ve farklı yorumlara yol açan, idari davalarda müdahilin istinaf ve temyiz hakkına sahip olup olmadığı konusu açıklığa kavuşturuldu...
Elektronik Mühre İlişkin Usul Ve Esaslar Hakkında Yönetmelik (Yönetmelik) 14.09.2022 tarihli ve 31953 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yönetmelik ile getirilen önemli yeniliklerden bazıları...
İleti Yönetim Sistemi’ne İlişkin Süreler Yaklaşıyor
İleti Yönetim Sistemi Süreleri Ertelendi
Sosyal Güvenlik Kurumunca Elektronik Ortamda Yapılacak Tebligata İlişkin Yönetmelik Yayımlandı